LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Descoperă Cele Mai Iubite 8 Rase de Pisici Tigrate

rase de pisici tigrate

Pisicile tigrate, cunoscute și sub denumirea de pisici tărcate, sunt extrem de populare printre iubitorii de pisici, datorită modelului lor natural de blană, asemănător cu al pisicilor sălbatice. Această caracteristică a fost observată la pisicile de pădure europene, pisicile de Pallas și pisicile de stuf, fiind prezente și la unele rase domestice.

Varietatea modelelor și desenelor de dungi, precum și nuanțele diferite de blană, fac ca pisicile tigrate să fie extrem de diverse. Unele exemplare prezintă un model asemănător cu al tigrilor, în timp ce altele seamănă cu leopardul, iar altele îmbină mai multe modele de blană. Chiar dacă unele rase de pisici tigrate trăiesc încă în sălbăticie, majoritatea au fost domesticite de mult timp. Există și rase create artificial, care sunt adesea costisitoare și, la fel ca și câinii, pot fi dresate să stea cuminți într-o cușcă.

Există câteva subspecii principale de feline sălbatice cu dungi: tigrul nordic, originar din Brazilia și Venezuela; tigrul sudic, întâlnit în principal în Brazilia, Paraguay, Argentina și Uruguay. Unii iubitori de animale exotice încearcă să aibă acasă pisici sălbatice precum servalul și ocelotul, dar cea mai neobișnuită este rasa oncilla.

Și nu este surprinzător, deoarece, spre deosebire de alte pisici, rasa oncilla nu are 38 de cromozomi, ci 36. Această pisică preferă viața activă în timpul nopții, dar în timpul zilei îi place să stea pe suprafețe înalte, de unde poate supraveghea situația și să o controleze. Totuși, dacă alegeți să aveți ca animal de companie o astfel de rasă, trebuie să știți că nu veți crește o pisică drăguță, îmblânzită și pufoasă dintr-o oncilă.

În general, pisicile tigrate de tip oncilla trebuie ținute într-o cușcă mare. Deoarece populația lor nu este numeroasă, oncila este considerată o specie vulnerabilă și este inclusă în convenția comercială CITES, ceea ce face dificilă achiziționarea ei. Există, de asemenea, alte specii foarte neobișnuite care pot deveni un motiv de mândrie pentru proprietari, cum ar fi tigrii în miniatură, pisica bengaleza și alte pisici tigrate.

Cele mai populare rase de pisici tigrate. Tipuri de blăniță întâlnite la rasele de pisici tigrate:

Clasic: caracterizat de spirale care se termină într-o țintă pe una din părțile corpului, ușor de recunoscut la pisicile cu blana scurtă

Mackerel: tiparul se întâlnește la pisicile de culoare mai închisă, prezentând inele dungate, dungi continue sau întrerupte, pete care rulează în linii de-a lungul burții

Pătată: întâlnită cel mai adesea la pisicile care seamănă cu felinele sălbatice, prezentând blană pătată și o constituție foarte atletică (exemplu: pisica Ocicat)

Agouti: caracterizat de combinația de culori negru și galben, cu reprezentantul cel mai relevant fiind pisica din rasa Abisiniana.

 

Exemple de rase de pisici tigrate:

Pisica Toyger

Toyger este o specie de pisici tigrate extrem de populară, sunt animale destul de mari, cântărind între 5 și 7 kilograme, în funcție de sex. Aceste pisici se remarcă prin corpul musculos, botul lung cu un nas grosier și urechile destul de mici. Culoarea lor este asemănătoare cu cea a tigrilor. Pisicile Toyger sunt foarte atașate de stăpânii lor, se înțeleg bine cu copiii și alte animale și își doresc să socializeze cât mai mult cu membrii familiei.

Pisica Toyger
Pisica Toyger – Photo by 424fotograf

Pisica Bengaleza

Pisica Bengaleza, care face parte din această categorie de pisici, este cunoscută și ea ca fiind una dintre cele mai blânde animale domestice. Membrele posterioare ale pisicii sunt puțin mai lungi decât labele din față, dându-le aspectul caracteristic al leoparzilor. Spre deosebire de tigri, blana lor poate avea nu numai dungi, ci și pete. Această rasă are o blană cu nuanțe aurii, ciocolatii sau de tranziție, iar labele și vârful cozii sunt negre. Greutatea medie a unei pisici Bengal este de 5-7 kilograme.

pisica bengaleza

Pisica Mau Egiptean

Mau Egiptean este o rasă de pisică tigrată extrem de inedită. Aceste pisici se remarcă prin corpul lor alungit și grațios și adoră să se joace, așa că va trebui să vă asigurați că aveți suficiente jucării pentru a le menține active. Deși au o dispoziție plină de viață, sunt sociabile și le place vânătoarea, ele sunt adesea predispuse la boli. Cu corpul mare, elegant și subțire, au o ușoară disproporționalitate.

Aceste pisici cu pete surprinzătoare pot atinge viteze de până la 48 km/oră și prezintă o capacitate extraordinară de a face sărituri. Originare din Egipt, ele sunt probabil descendenți ai pisicilor sălbatice africane și sunt singurele pisici domestice cu model de blană pătată natural.

Mau Egiptean

Pisica Abisiniana

Pisica Abisiniana este considerată a fi descendenta directă a pisicilor sacre venerate de egiptenii antici. Deși această teorie rămâne în mare parte legendă, asemănarea sa izbitoare cu reprezentările pisicilor din acea epocă este remarcabilă. Grațioasă și elegantă, pisica Abisiniana are păr de lungime medie, un cap conic, urechi mari și ascuțite, și ochi migdalați, verzi sau aurii. Modelul blănii este tărcat sau agouti, caracterizat prin benzi alternante de culoare, fiind disponibile patru culori principale, dintre care cea mai frecvent întâlnită este ruddy.

pisica abisiniana

Pisica American Bobtail

American Bobtail este o rasă relativ nouă, apărută în anii ’60 în urma încrucișării între o pisică domestică și una sălbatică. Caracteristica distinctivă a acestei rase este coada neobișnuit de mică. Cu o varietate bogată de culori și dimensiuni, American Bobtail are o blană relativ ciufulită, picioarele din spate puțin mai lungi decât cele din față, și lăbuțe voluminoase și rotunde. Această rasă de pisici tigrate se remarcă și prin afecțiunea sa, adorând să se țină după stăpânii săi și fiind deseori comparată cu un câine datorită comportamentului său afectuos.

pisica american bobtail

Pisica Ocicat

Ocicat este o rasă de pisică tigrata apărută în anii ’60, rezultat al încrucișării între rasele Siameză, Abisiniană și American Shorthair. Având o blană cu păr scurt și des, cu textură catifelată, Ocicat se remarcă prin aspectul său atletic și plin de grație. Culorile întâlnite la această rasă includ maroniu, ciocolatiu și argintiu. Sensibilă și atentă, Ocicat este o pisică foarte jucăușă și comunicativă, fiind una dintre puținele pisici care nu se tem de apă.

Ocicat

Pisica American Wirehair

American Wirehair este o rasă originară din statul New York, apărută din mutații naturale spontane. Această pisică se distinge prin blana densă și fragilă, cu fiecare fir de păr încârlionțat sau îndoit. Cu un corp musculos de dimensiuni medii, cap rotund și ochi mari, American Wirehair este afectuoasă, prietenoasă și foarte inteligentă. Această rasă se adaptează ușor oricăror condiții și este recomandată familiilor active, având nevoie de o îngrijire specială a blănii datorită firului de păr sârmos.

American Wirehair

Pisica Norvegiana de Pădure

Norvegiana de pădure este una dintre cele mai vechi rase de pisici tigrate din lume, evoluând în ținuturile reci din nordul Europei. Cu o blană bogată și o personalitate blândă și iubitoare, această pisică este cunoscută pentru robustețea și musculatura sa. Fiind o pisică tigrată, adaptată la clima rece din Scandinavia, această felină este un vânător iscusit. Are abilități exersate încă din vremea când însoțea vikingii în călătoriile lor pe mările nordului, având rolul de a ține sub control rozătoarele de pe corăbiile acestora. Prietenoasă, echilibrată și liniștită, pisica Norvegiana de pădure aduce întotdeauna veselie și bună dispoziție celor din jurul ei.

Norvegiana de pădure

Pisici Rase de Pisici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Ce Este Pedigree și Importanța Sa pentru Proprietarii de Câini
Articolul următor
Boerboel: De la caracteristici unice la sfaturi de îngrijire și dresaj