LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Iarba matei, planta care înnebunește pisicile. Află de ce

pisici pe iarba matei

Pisicile, ca majoritatea felinelor, sunt deosebit de susceptibile la un ulei volatil găsit în tulpinile și frunzele de iarba matei.

Când pisicile miros această plantă, devin drăgăstoase, răsfățate, agitate, ca și cum ar fi drogate. Își pot freca capul și corpul pe plante, pot sări pe ea, vor începe să se rostogolească, să miaune și să saliveze. Acest comportament durează aproximativ 10 minute, după care pisica devine temporar imună la efectele plantei timp de aproximativ 30 de minute. Răspunsul la iarba matei este ereditar; Aproximativ 80% dintre pisici au acest comportament în prezența plantei. Iarba matei nu afectează pisoii dacă nu au împlinit vârsta de aproximativ șase luni și nu au ajuns la maturitate sexuală.

Iarba matei nu provoacă dependență și este complet inofensivă pentru pisici.

Iarba matei (Nepeta Cataria și alte specii de Nepeta) este o plantă perenă înrudită cu menta. Acestă plantă conține uleiuri volatile, steroli, acizi și tanini. Originară din Europa, Asia și Africa, planta a fost adusă în America de Nord de către coloniști; În zilele noastre, iarba mâței este o plantă populară și crește la scară largă ca o buruiană.

Deci, cum funcționează iarba matei?

Nepetalactona, substanța din uleiurile volatile din iarba matei, intră în țesutul nazal al pisicii, unde se presupune că se leagă de receptorii de proteine ​​care stimulează neuronii senzoriali. Aceste celule, la rândul lor, provoacă un răspuns neuronal în bulbul olfactiv. Răspunsul se proiectează în mai multe regiuni ale creierului, inclusiv în amigdala cerebrală (gestionează răspunsurile emoționale la stimuli) și în hipotalamus, care reglează temperatura corporală, foamea și setea, dar ajută și la controlarea emoțiilor și a activității sexuale.

Amigdala integrează fluxul de informații de la celulele bulbului olfactiv și proiectează un răspuns la zonele care gestionează răspunsurile comportamentale. Hipotalamusul reglează răspunsurile neuroendocrine prin glanda pituitară, creând un "răspuns sexual". Adică, pisica reacționează, în esență, la un feromon artificial.

Creierul uman este diferit fiziologic de creierul pisicilor, iar oamenii nu reacționează la iarba matei. Dar acestă plantă se folosește ca un sedativ ușor în unele ceaiuri pe bază de plante. În cercurile de medicină alternativă, planta este adesea recomandată pentru a diminua durerile de cap și pentru a ameliora crampele, gazele, indigestia, insomnia, nervozitatea și anorexia, sau sub formă de pastă din plante pentru a reduce umflăturile asociate cu artrita și leziunile țesutului moale.

Te-ai întrebat vreodată "Ce efecte are iarba matei asupra pisicilor?". Fotograful de animale de companie Andrew Marttila dezvăluie răspunsul în colecția sa de poze "Mâțe pe iarba mâței". Colecția de fotografii amuzante, prezentate mai jos, surprinde o varietate de pisici domestice care reacționează la iarba matei și se transformă în pisici iubitoare și relaxate cu ochii mari.

Infuzia, cea mai eficientă!

Iarba mâței se găsește în farmacii ca tinctură, pulbere, capsule, plantă uscată și mărunțită. Toate au efect, dar cea mai bună este infuzia (atenție, fierberea plantei înseamnă pierderea uleiurilor volatile!), utilizată intern sau extern.

Infuzia se prepară din două lingurițe cu plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă clocotită (se lasă acoperită zece minute). Se beau 2-3 căni pe zi.

Vă recomandăm și: Cat traieste o pisica?

Articole amuzante Comportament și dresaj pentru pisici Pisici Viata cu pisici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Schnauzer Pitic
Articolul următor
Animale pe cale de disparitie