Cat traieste o pisica?
Cat traieste o pisica? Se spune ca are 9 vieti dar oare care e adevarata medie de varsta a pisicilor? Incercam sa va raspundem mai jos la aceasta intrebare.
- Pisicile domestice pot trai pana la 20 de ani
- Factorii precum dieta, sanatatea si mediul inconjurator pot avea un impact major asupra vietii unei pisici
- Pisicile sterilizate tind sa traiasca mai mult
- Pisicile au sase etape cheie in viata care te pot ajuta sa intelegi anumite probleme de sanatate / comportament
Cat traieste o pisica in medie?
Durata medie de viata a pisicii
Pisicile nu au chiar noua vieti. Dar factori importanti precum o dieta sanatoasa si un mediu de trai adecvat pot avea un impact important asupra duratei de viata a unei pisici. Pisicile sterilizate tind sa traiasca mai mult, deoarece sterilizarea previne bolile de reproducere, iar aceste pisici sunt mai putin susceptibile sa cutreiere.
In timpul vietii lor toate pisicile vor trece prin sase etape cheie. Aceste etape ii pot ajuta pe stapanii lor sa identifice anumite probleme de sanatate / comportamentale care ar putea aparea si lucruri la care sa fie atenti.
Care sunt etapele cheie din vieta unei pisici?
1. Pisoi (pana la 6 luni)
Aceasta este cea mai buna etapa pentru a introduce pisica in lume si a-i prezenta multe lucruri, de ex.: alte animale de companie, diverse zgomote si aparate casnice, ce inseamna sa fie periata, precum si familiarizarea cu copiii.
Vei vedea ca pisicile trec prin aceasta etapa din viata lor foarte rapid. Aceasta este, de asemenea, un moment bun pentru a steriliza animalul de companie.
2. Junior (sase luni – 2 ani)
Pisica ta va atinge dimensiunea maxima in aceasta perioada de timp si va fi atins maturitatea sexuala.
Este important sa va jucati corespunzator cu ea, deoarece acest lucru o va invata cum sa se joace frumos si cu alte personae. Cel mai bine ar fi sa folositi jucarii pentru a va juca cu ea.
3. Pisica Tanara (3 – 6 ani)
Dupa cum sugereaza si numele acestei etape, pisica ta va fi la inceput in viata in acesti ani. Desi este tanara si sanatoasa, este important sa va asigurati ca pisica dvs. este cu vaccinarile si controalele la zi pentru a ajuta la prevenirea bolilor.
4. Pisica Matura (7 – 10 ani)
La aceasta varsta pisica ta este echivalentul unei persoane cu varsta de 50 ani.
Acest lucru inseamna ca este posibil sa observati ca animalul dvs. de companie incepe sa incetineasca si ca sunt mult mai susceptibili sa ia in greutate. Este important sa le monitorizam cu atentie consumul de hrana, astfel incat sa aiba cantitatea potrivita pentru nivelul lor de activitate.
5. Senior (11 – 14 ani)
In aceasta etapa pisica dvs. ajunge la varsta umana de 70 de ani, ceea ce inseamna ca poate incepe sa aiba nevoie de mai multa stimulare mentala pentru a ramane fericita.
Imbogatirea mediului pisicii dvs. ar trebui sa se faca pe tot parcursul vietii lor. Si ar trebui continuata in anii lor de seniori, mai ales ca pisicile tind sa se relaxeze mai mult la aceasta varsta. Puzzle-urile alimentare sunt o modalitate excelenta de a-ti mentine pisica activa si, daca aceasta este usor supraponderala, o poate tine ocupata in timp ce incearca sa-si procure hrana!
6. Pisica geriatrica (15 ani si peste)
Unele pisici pot atinge aceasta varsta, fara semne de incetinire. Dar altele pot incepe sa traiasca viata pe banda lenta, dormind fericite toata ziua pe perna lor preferata.
Pisicile geriatrice vor trebui monitorizate mai indeaproape pentru orice schimbare de comportament. Trebuie sa fim atenti la lucruri precum vocalizarea si frecventa cu care merge la toaleta. Daca observati ceva neobisnuit, atunci ar trebui sa faceti o programare la veterinar.
Deci cat traieste o pisica? Adevarul e ca pisicile traiesc mai mult ca niciodata.
Odata cu imbunatatirile din nutritie si medicina veterinara, inclusiv vaccinuri si agenti terapeutici, pisicile traiesc peste 15 ani si, in unele cazuri, peste 20 de ani.
Speranta de viata depinde de mai multe lucruri, inclusiv de un factor important si anume – daca pisica dvs. este o pisica doar de interior sau o pisica de curte.
Pisicile care sunt tinute doar in casa traiesc in general intre 12-18 ani. Multe pisici pot trai si pana la 20 de ani. Cea mai batrana pisica pe care o cunoastem, Creme Puff a trait pana la varsta uimitoare de 38 de ani.
Pisicile de curte, care traiesc in aer liber, au in general vieti mai scurte, datorita faptului ca sunt mai susceptibile sa fie implicate in diverse traume, cum ar fi accidente de autovehicule sau sa fie atacate de caini. Totodata, aceste pisicile sunt mai sensibile la virusuri care le pot pune viata in pericol. Vorbim despre virusul imunodeficientei feline (FIV) si leucemia felina, care sunt raspandite prin contact cu o pisica infectata.
Cum sa avem grija de pisica noastra?
Rolul tau esential este de a observa mici modificari in comportamentul pisicii sau a starii generale a acesteia. Puteti face acest lucru efectuand singuri o mini-examinare fizica saptamanala.
- Vaccinarile de rutina
- Verificari veterinare periodice, inclusiv examenul fizic
- Dieta echilibrata potrivita varstei pisicii tale
- Monitorizarea greutatii pisicii
- Exercitiu fizic – sa va faceti timp de joaca regulat
- Sa-i asigurati un mediu fara stres
Ce se intampla pe masura ce o pisica imbatraneste?
Procesul de imbatranire este insotit de multe schimbari fizice si de comportament:
- Sistemul imunitar al pisicilor in varsta este mai putin capabil sa se apere.
- Pielea este mai subtire si mai putin elastica, datorita circulatiei sangelui redusa si este mai predispusa la infectii.
- Pisicile in varsta se ingrijesc mai putin eficient decat pisicile mai tinere
- Ghearele felinelor imbatranite sunt adesea suprasolicitate, groase si fragile si va trebui sa fie taiate mai des.
- Pierderea auzului este frecventa la pisicile batrane.
- Imbatranirea este insotita si de multe modificari ale ochilor. Cateva boli – in special cele asociate cu hipertensiunea arteriala pot afecta grav si ireversibil capacitatea de vedere a pisicii.
- Boala dentara este extrem de frecventa la pisicile in varsta si le poate impiedica sa mai manance din cauza durerilor semnificative. Desi multe boli pot provoca o pierdere a apetitului, la pisicile in varsta sanatoase, un simt al mirosului scazut poate fi partial responsabil de pierderea interesului pentru hrana. Cu toate acestea, disconfortul asociat cu boala dentara este o cauza mai probabila a reticentei in alimentatie a pisicilor.
- Rinichii pisicilor sufera o serie de modificari odata cu inaintarea in varsta, care pot duce in cele din urma la afectarea functiilor acestora; insuficienta renala este o boala frecventa la pisicile in varsta, iar semnele bolii sunt extrem de variate.
- Boala degenerativa a articulatiilor sau artrita este frecventa la pisicile in varsta. Desi majoritatea pisicilor artritice nu devin excesiv de schiopate, acestea pot avea dificultati in a se deplasa.
- Hipertiroidism; hipertensiune arterial; diabet zaharat; boala inflamatorie a intestinului; si cancerul sunt toate exemple de afectiuni care, desi se vad uneori la pisicile mai tinere, devin mult mai frecvente la pisici odata cu inaintarea in varsta.
- La oameni, schimbarile cauzate de imbatranirea creierului contribuie la pierderea memoriei si la modificari de personalitate, denumite in mod obisnuit senilitate. Semne similare sunt observate la pisicile varstnice: ratacirea, cosirea excesiva, dezorientarea aparenta si evitarea interactiunii sociale.
Hrana super premium pentru pisici
Comentarii
PISOIUL MEU ARE 10 ANI, ARE UN VIRUS HIV, ARE SI GINGIVITA. MANANCA CAM GREU, PRIMESTE O FIOLA DE VITAMINA, TIMP DE O LUNA. CE POT SA MAI FAC PTR PISIC, AS FACE ORICE SI AS PLATI ORICAT. CE MANCARE SA I MAI DAU. I AM TAIAT GAINA DE CASA SI VAD CA MANANCA
Lasă un comentariu
Cum să mențineți casa curată daca ai animale de companie
Vezi articolulCele Mai Bune Nume de Câini Inspirate din Star Wars
Vezi articolulMastiff Neapolitan: Un Ghid Complet despre Aceasta Rasa de Câini
Vezi articolul