LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Socializarea Cainelui Este O Necesitate !

Socializarea cainelui implica mai mult decat o plimbare in parc si sa-l lasam liber sa alerge. Pentru a-ti ajuta cainele sa confrunte lumea cu incredere si cu o atitudine prietenoasa, va trebui sa-l expui la o varietate de stimuli, incluzand oamenii, alte animale, zgomote puternice si miscari neprevazute.

Cea mai importanta etapa a socializarii unui catel o reprezinta socializarea cainelui cu oamenii. Daca acordati importanta cuvenita acestei componente esentiale, nu veti avea surprize neplacute tarziu. In cazul raselor cu aptitudini de lucru, sau al raselor cu potential agresiv, socializarea este si mai importanta.

Nu ar fi deloc placut ca bastonul unui batran sa fie interpretat ca fiind un pericol, iar cainele sa reactioneze in sensul nedorit al unei ofensive impotriva „inamicului”. Pentru eficienta socializarii catelului, este recomandata insistenta de a-i arata cat mai multe tipuri de oameni, conform unor multiple criterii de clasificare.

Cainele trebuie sa invete ca nu prezinta pericol nici oamenii cu plete, nici cei cu chelie sau mustata. Cainele trebuie sa invete ca bastonul unui batran este inofensiv, sau ca un copil care alearga spre el, vrea doar sa se joace si nu sa-l atace.

Catelul are nevoie de increderea dumneavoastra si nu ezitati sa i-o aratati de fiecare data cand se afla in fata unei situatii noi.

Cum il invatam sa fie prietenos?

Socializarea cainelui in spatiul public e foarte simpla. Cand iesiti la plimbare, permiteti de fiecare data ,cand aveti ocazia, diferitelor persoane sa se joace cu el sau sa-l mangaie. Astfel accentuati o idee pe care cainele si-o va insusi, aceea ca lumea inconjuratoare este formata din persoane agreabile, iar spatiul lui de miscare este unul relaxant.

Exista diferite teorii lansate de unii dresori potrivit carora, in cazul raselor cu caracter utilitar, la care este incurajata dezvoltarea instinctului de paza, nu sunt recomandate atingerile persoanelor straine, deoarece cainele, in aceste conditii, nu va mai fi determinat sa-si faca treaba de paznic.
Mai mult decat atat, in intentia de creste nivelul de vigilenta, apeleaza la o metoda deloc potrivita, aceea de oferi experiente negative cainelui de fiecare data cand acesta intra in contact cu oameni sau animale.

Trebuie sa plecam de la o idee clara si sa facem fiecare pas al educatiei cainelui in sensul stabilit, pentru ca ne dorim alaturi un caine care sa fie paznic al proprietatii noastre si nu un paznic al fiecarei strazi pe care ne plimbam.

socializarea cainelui

Socializarea cainelui de paza?

Un caine de paza trebuie invatat de mic sa accepte in spatii publice prezenta oamenilor necunoscuti. Printr-o alta etapa a educatie sale, care de obicei trebuie sa se desfasoare dupa implinirea varstei de un an, cainele poate fi usor invatat sa reactioneze la orice atac asupra stapanului. Cu cat socializarea incepe mai repede cu atat mai bine. Nu este niciodata prea tarziu sa iti socializezi cainele, insa, cu cat inceputul este la o varsta mai frageda cu atat demersurile vor fi mai usore.

Nu trebuie sa permiteti cateilor sau cainilor sa se manifeste agresiv fata de persoanele sau animalele care se afla in acelasi spatiu public, iar orice astfel de manifestare trebuie pedepsita instantaneu. Pedeapsa se aplica gradual, pana cand cainele renunta la agresivitate, de la atentionarea verbala, pana la un mic soc in zgarda (un soc in zgarda nu inseamna spanzurarea cainelui, ci intandirea cu viteza a lesei pentru o fractiune de secunda!).

Retineti! In incercarea de a calma un caine care se manifesta agresiv se apeleaza deseori la o metoda contraindicata, respectiv mangaierea acestuia. Un astfel de gest este interpretat de caine ca fiind o sustinere a comportamentului sau si, in consecinta, se va simti incurajat sa il repete.

Fii atent la semnele de frica

Nu forta cainele sa se apropie de ceva de care ii este frica. Nu te apleca asupra sa, sau, nu incerca sa il iei in brate, te face sa arati nervos, deasemenea. Stai drept si distrage-i atentia oferindu-i o recompensa.

Acorda-i putina libertate in lesa

Cand cainele tau se apropie de alti caini, incearca sa nu-l limitezi fortat. Cand tragi inapoi de lesa, poti provoca caineului tau o reactie neintentionata de agresivitate, care poate fi inteleasa gresit de catre ceilalti caini.

Sfat: atunci cand incerci sa socializezi caini mai in varsta, in mod special cei mai mari, rasele mai puternice, incearca sa utilizezi un ham in schimbul zgarzii. In timp ce tehnicile potrivite de mers in lesa sunt cele mai bune metode de a-ti controla cainele, un ham poate sa reduca miscarile bruste.

Socializarea cainelui acasa

Cainii trebuie sa socializeze si acasa, de asemenea. Inchiderea cainelui in dormitor sau in alta incapere nu va face decat sa agraveze probleme de comportament. Pentru a imbunatati abilitatile sociale a cainelui dumneavoastra, cere-ti ajutorul unui prieten. Inarmati-va cu cate un pumn de biscuiti de catei sau ce folositi de obicei ca recompense. Tine-ti cainele in lesa si pune la cale niste vizite din partea „asistentului”. In timp ce suna, sau bate la usa, ofera-i cainelui tau o recompensa pentru a-i distrage atentia. Cand oaspetele intra in casa, tine-ti cainele in lesa, laudandu-l si recompensandu-i bunul comportament. Ignora scancetele si latratul. Odata ce cainele este calm, pune-ti prietenul sa ii ofere o recompensa.

Sfaturi pentru dresajul câinilor Viață cu câini

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Hepatita Canina | 13 Simptome De Hepatita La Caini
Articolul următor
Rabia Canina Sau Turbarea La Caini
Discută cu noi!