Rabia Canina Sau Turbarea La Caini
Rabia canina sau turbarea la caini
Rabia canina sau turbarea este o boala infectioasa, virala a cainilor provocata de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se gaseste in saliva animalelor infectate. Alte denumiri ale bolii sunt turbare sau hidrofobie (frica de apa). Acesta afecteaza sistemul nervos atat la om cat si la animale. Boala are o evolutie rapida, faza finala a acestei afectiuni fiind intotdeauna moartea.
Desi toate animalele sunt receptive la virusul rabic, dintre animalele domestice cel mai predispus este cainele (aproape 90% dintre cazuri).
La caini, perioada de incubatie variaza intre 15 si 60 zile. Ulterior, rabia evolueaza rapid si are doua forme clinice: forma furioasa si forma paralitica.
Transmitere
Rabia canina se transmite de obicei prin muscatura, de la animalul bolnav la alte animale sau la om, virusul gasindu-se in saliva animalelor infectate. O alta metoda de transmitere este prin contactul la nivelul unei rani deschise cu saliva unui animal infectat.
Atentie! Animalele contaminate transmit boala prin saliva chiar si cu 10 zile inainte de aparitia primelor simptome.
Prin vaccinare, turbarea apare foarte rar la animalele domestice. Insa boala poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un animal salbatic bolnav si este muscat (sau zgariat) de acesta. In tara noastra, animalele purtatoare ale virusului si raspunzatoare de transmiterea lui la animalele domestice sunt de obicei vulpile, lupii, cainii salbaticiti si uneori pisicile fara stapan din zonele rurale.
Simptome
Rabia canina se manifesta de obicei in doua forme: forma furioasa si forma paralitica. Spre deosebire de forma paralitica, in care, inafara de paralizie, animalul nu prezinta niciun fel de semn al bolii, forma furioasa se manifesta in trei etape.
Prima etapa a acestei forme de rabie, etapa prodomica, dureaza maximum doua zile si deseori trece neobservata. In aceasta etapa apare schimbarea brusca de comportament. In general, cainii sociabili si jucausi pot deveni agresivi si apatici sau invers, cei agresivi devin blanzi. Cele mai intalnite simptome de rabie sunt: lipsa fricii, neliniste, excitabilitate si salivare in exces. Un caine turbat, aflat in aceasta etapa o bolii, va consuma corpi straini sau substante ce nu sunt comestibile si va manifesta o sete excesiva.
A doua etapa, faza de stare, se manifesta prin simptome ca: excitabilitate extrema, schimbarea vocii si agresivitate excesiva. Aceasta etapa dureaza de obicei intre doua si sase zile si se incheie cu paralizia faringelui. In aceasta perioada cainii turbati devin extrem de violenti si, daca sunt lasati liberi, ataca atat animale cat si oameni, de obicei prin surprindere, fara sa latre.
Ultima etapa, faza de paralizie, dureaza de la una la trei zile si se manifesta prin paralizie incepand cu locul muscaturii care a produs boala, in scurt timp cainele nu mai poate inghiti, saliva ii curge din gura si are un aspect spumos. In aceasta faza cainele nu este periculos pentru ca nu poate musca. Se instaleaza coma si moartea se produce datorita paraliziei muschilor toracici care rezulta in incetarea respiratiei.
Al doilea tip de rabie, forma paralitica, denumita popular turbarea muta, se deosebeste de forma furioasa prin faptul ca animalele nu prezinta nicio schimbare de comportament. Cainii afectati de aceasta forma de rabie sunt abatuti si au privirea confuza, nu sunt periculosi deoarece din cauza paraliziei muschilor faringelui acestia nu pot nici musca, nici inghiti. Aceasta forma de rabie se manifesta rapid, decesul survenind intre doua si patru zile de la infestare, timp in care paralizia, la inceput usoara se extinde rapid in tot corpul.
Prevenire
Cel mai eficient mod de prevenire a turbarii este vaccinarea anuala antirabica.
Daca animalul dumneavoastra a fost muscat de un animal suspect duceti imediat animalul la cea mai apropiata clinica veterinara si informati medicul asupra datei ultimei vaccinari. Este bine de stiut ca perioada de validitate a vaccinului antirabic incepe dupa o luna de la vaccinare.
Incercati sa prindeti animalului care a muscat, fara a va pune insa in pericol, este indicat ca animalul suspect sa fie tinut sub observatie timp de 10 zile; daca in acest interval nu prezinta semnele clinice ale turbarii, muscatura nu prezinta un pericol sub acest aspect. Daca animalul suspect este eutanasiat, se vor trimite la laborator mostre de tesut, pentru analiza.
Daca ati fost muscat de un animal suspect, prezentati-va imediat la medic deoarece la om, turbarea poate fi vindecata atata timp cat tratamentul incepe in perioada de incubatie a bolii, in primele trei saptamani. Se recomanda si in acest caz tinerea sub observatie a animalului care a muscat, in caz contrar, este necesar sa faceti toata seria de vaccin antirabic, care se face in prima, a treia, a saptea, a paisprezecea si a douasecisiopta zi de la muscatura suspecta!
Lasă un comentariu