LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Rasa de caini Basenji: Istorie, Personalitate si Ingrijire

Basenji

Origine: Congo
Media de vârstă: 12-14 ani
Înălțime: 38-41 cm
Greutate: 10-12 kg
Temperament: încăpățânat, independent, inteligent și vioi
Dresaj: este foarte dificil, pentru că este un câine încăpățânat
Boli specifice: atrofia retiniană progresivă, sindromul Fanconi, complicații urologice, hipotiroidism, boli ale sistemului intestinal, anemia hemolitică
Culori:​ maro cu pete albe sau negre

Câinele Basenji este o rasă cu o istorie bogată și caracteristici unice care atrag tot mai mulți iubitori de animale. Popularitatea acestei rase crește constant, iar acest articol își propune să exploreze informații esențiale despre Basenji, incluzând originile sale, caracteristicile definitorii, personalitatea și cerințele de îngrijire. Dacă ești curios să afli mai multe despre acești câini minunați, ai ajuns în locul potrivit.

Originea și istoria rasei de câini Basenji

Basenji este o rasă de câini originară din Africa Centrală, cunoscută și sub numele de “Câinele care nu latră.” Acești câini au fost inițial crescuți în regiunile Congo și Sudan și au fost adesea folosiți pentru vânătoare datorită agilității și simțului olfactiv deosebit. Cu o istorie care se întinde pe mii de ani, Basenji este una dintre cele mai vechi rase de câini.

Caracteristici fizice și aspect

Basenji este un câine de talie mică spre medie, având o structură compactă și musculatură bine definită. Unule dintre aspectele sale definitorii sunt urechile ridicate și curbate în față, precum și coada strânsă inelată peste spate. Blana sa este scurtă și lucioasă, cu culori variind de la roșu, negru, alb, bronz sau tricolor. O caracteristică notabilă este absența mirosului specific canin, ceea ce îl face o opțiune bună pentru cei sensibili la alergii.

Temperament și personalitate

Basenji este cunoscut pentru personalitatea sa unică și independentă. Sunt câini inteligenți și curioși, dar și destul de rezervați. Aceștia pot fi destul de afectuoși cu familia lor, dar pot fi precauți în jurul străinilor. Basenji este, de asemenea, un câine energic și jucăuș, ceea ce il face potrivit pentru familii active. Sunt câini loiali și devotați, dar pot avea și o latură teritorială puternică.

Comportament față de copii

Basenji poate fi o rasă potrivită pentru familii cu copii, dar trebuie avute în vedere câteva aspecte. Ei pot avea o toleranță limitată față de copii mai mici, mai ales dacă aceștia îi deranjează sau îi chinuie. Cu toate acestea, cu o socializare adecvată și supraveghere, Basenji se poate înțelege bine cu copiii mai mari.

Îngrijire și nevoi specifice

Una dintre caracteristicile importante ale îngrijirii unui Basenji este asigurarea unor exerciții adecvate. Acești câini au nevoie de multă mișcare și stimulare mentală pentru a-și păstra sănătatea și fericirea. Datorită naturii lor curioase, pot fi predispuși la explorarea mediul înconjurător, așa că este important sa fie supravegheați când sunt afară.

Dresajul câinilor Basenji

Dezvoltarea și dresajul unui Basenji necesită o abordare atentă și consecventă, luând în considerare caracteristicile unice ale acestei rase. Iată câteva aspecte importante legate de dresaj și dezvoltare:

 1. Socializare timpurie: Începe socializarea cu cățelul Basenji de la o vârstă fragedă. Aceștia pot fi rezervați în jurul străinilor, deci expunerea lor la diferite situații, oameni și alte animale va ajuta să devină mai încrezători și mai prietenoși.
 2. Dresajul cu recompense: Basenji răspunde bine la metodele pozitive de dresaj care folosesc recompense, cum ar fi clickerul și gustările. Fiind inteligenți, pot învăța comenzile cu ușurință, dar pot fi și destul de încăpățânați, deci răbdarea este cheia.
 3. Exerciții și stimulare mentală: Această rasă are nevoie de mult exercițiu și stimulare mentală. Asigură-te că-i oferi suficiente oportunități de alergare și joacă pentru a-și elibera energia. Puzzle-uri pentru câini sau jucăriile care necesită efort mental îl pot menține ocupat și fericit.

Sănătate și predispoziții genetice

Din punct de vedere al sănătății, Basenji este, în general, o rasă rezistentă. Cu toate acestea, există câteva probleme de sănătate comune la acești câini, precum:

 1. Probleme renale: Basenji sunt predispuși la unele afecțiuni renale, cum ar fi sindromul Fanconi. Este important să efectuați teste periodice pentru a detecta aceste probleme la timp.
 2. Probleme oftalmologice: Glaucomul și cataracta pot apărea la Basenji, așa că examenele oftalmologice regulate sunt esențiale.
 3. Sensibilitate la anestezie: Basenji pot avea o sensibilitate crescută la anestezie, deci informează întotdeauna medicul veterinar cu privire la rasa câinelui tău înainte de procedurile chirurgicale.

Hrana

Hrana potrivită pentru un Basenji trebuie să fie echilibrată și să satisfacă nevoile nutriționale ale acestui câine activ. Este important să-i oferi o hrană de calitate, evitând aditivii artificiali și hrana plină de conservanți.

Basenji este o rasă de câini fascinantă, cu o istorie bogată și o personalitate distinctă. Dacă ești în căutarea unui companion loial, inteligent și energic, Basenji ar putea fi alegerea potrivită pentru tine. Cu îngrijire adecvata și afecțiune, acești câini pot aduce multă bucurie în viața ta.

Câteva curiozități despre câinii din rasa Basenji

 • nu latră, dar pot deveni gălăgioși prin sunetele ciudate pe care le scot, acele scâncete și țipete;
 • sunt independenți, de aceea nu suportă din dresajul, având în vedere că în trecut au fost animale solitare, care au supraviețuit pe cont propriu;
 • funcționează doar antrenamentul pozitiv și făcut într-o anumită măsură;
 • nu vă bazați pe ei nici dacă sunt ținuți în lesă pentru că vor evada, au un simț special pentru asta;
 • sunt animale energice și dacă nu vor fi scoși afară, la mișcare, atunci vor avea prostul obicei de a fi distructivi;
 • au nevoie de apă la discreție;
 • nu suportă animalele de companie mici și nu vor conviețui cu ele;
 • doar cu pisicile pot crește, dar nu cu animalele micuțe, pe care le pot confunda cu vânatul.
Caini Rase de caini Rase de caini medii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
6 motive pentru care câinele se holbează la perete
Articolul următor
Cainele Westie: Tot ce trebuie să știi despre această rasă minunată
Pui Brac German disponibili din părinți cu Pedigree tip A
Dacă sunteți în căutarea unui companion activ, inteligent și loial, avem exact ceea ce vă doriți! Cățelușii dețin Pedigree tip A, pașaport, carnet de sănătate și microcip!
Preț € 400
Cățelușii dețin Pedigree tip A, pașaport, carnet de sănătate și microcip!
Preț € 400
Pui Brac German disponibili din părinți cu Pedigree tip A
Puiuți Cane Corso disponibili din părinți cu Pedigree tip A!
Dacă sunteți în căutarea unui companion activ, inteligent și loial, avem exact ceea ce vă doriți! Contactați-ne acum pentru a afla mai multe detalii despre disponibilitatea și condițiile de adopție.