LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Prostatita la câini

prostatita la caini 61fc455354d7f - Prostatita la câini

Câinii masculi sunt susceptibili la probleme de prostată, similar barbatilor. Prostatita la câini nu este o problemă comună, dar poate fi o boală gravă dacă este lăsată netratată. Prostatita poate indica, de asemenea, prezența unei alte boli de prostată.

Ce este prostatita la câini?

Prostatita este un termen folosit pentru a descrie inflamația prostatei. Prostata canină este o structură de reproducere găsită numai la câinii de sex masculin. Înconjoară vezica urinară acolo unde se întâlnește cu uretra și este responsabilă pentru producția de fluide găsite în materialul seminal. Când prostata devine inflamată, poate afecta țesuturile din jur, ducând la probleme cu urinarea și defecarea.

Prostatita este în general de natură bacteriană. Prostatita bacteriană este observată în două forme diferite. Prostatita acută este o infecție bruscă a prostatei care provoacă îmbolnăvirea câinelui. Prostatita cronică este o infecție pe termen lung a prostatei care nu este detectată. Prostatita acută poate duce la prostatita cronică.

Infecțiile tractului urinar apar adesea împreună cu prostatita bacteriană. Acest lucru se datorează faptului că lichidul prostatic se revarsă în vezică, răspândind infecția în tractul urinar.

Simptomele prostatitei la câini

Semne de prostatită la câini

 • Infecții recurente ale tractului urinar
 • Sânge în urină
 • Durere abdominală
 • Dureri de spate
 • Mers rigid în membrele posterioare
 • Febră
 • Letargie sau depresie
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Încordarea pentru a urina
 • Încordarea pentru a face nevoile
 • Scaune cu formă subțire, ca o panglică
 • Prostatomegalie (prostrată mărită); poate fi detectat doar de un veterinar

Prostatita acută provoacă de obicei letargie, durere și febră. Este obișnuit ca un câine cu prostatită să aibă o infecție concomitentă a tractului urinar. Prostatita acută poate duce la deshidratare, septicemie (infecție a fluxului sanguin) și șoc. Acestea sunt condiții grave și potențial fatale.

Câinii cu prostatita cronică nu prezinta neaparat semne de boală. Infecțiile cronice recurente ale tractului urinar apar adesea atunci când un câine are prostatita cronică, iar acesta poate fi singurul semn care conduce medicul veterinar la un diagnostic.

Câinii cu prostatită bacteriană pot dezvolta, de asemenea, abcese de prostată. Un abces rupt poate duce la peritonită (inflamația mucoasei cavității abdominale), o afecțiune periculoasă care ar putea duce la moarte.

Prostatita poate provoca mărirea prostatei, ceea ce duce la dificultăți de urinare sau defecare. Această mărire poate provoca, de asemenea, durere și poate afecta mersul câinelui.

Asigurați-vă că veti contacta medicul veterinar dacă câinele dumneavoastră prezintă semne de prostatită sau alte semne de boală.

Cauzele prostatitei la câini

Prostatita poate apărea la orice câine mascul, dar este mult mai frecventă la câinii necastrați decât la câinii sterilizați. Rasa de câini nu pare să joace un factor în riscul de prostatita. Majoritatea câinilor care dezvoltă prostatita sunt de vârstă mijlocie sau în vârstă.

Prostatita bacteriană apare atunci când prostata se infectează cu bacterii. Această bacterie poate proveni din vezica urinară, din altă parte a corpului, din sânge sau dintr-o rană externă. Câinii cu sistemul imunitar compromis sunt expuși unui risc mai mare.

Prostatita apare uneori secundar unei alte afectiuni. Multe cazuri de prostatită cronică sunt cauzate de hiperplazia benignă de prostată. BPH este o afecțiune legată de hormoni, care apare frecvent la câinii masculi necastrați.

Prostatita poate apărea în asociere cu chisturile de prostată sau paraprostatică, precum și cu cancerul de prostată.

Diagnostic și tratament

Medicul veterinar va începe prin a discuta istoricul medical al câinelui și va efectua un examen fizic. Veterinarul dumneavoastră va palpa prostata în timpul unui examen rectal. Inflamația prostatică poate fi simțită în timpul palpării prin rect. În continuare, medicul veterinar va efectua o analiză a urinei și o urocultură pentru a căuta infecția. Pot fi recomandate teste de laborator suplimentare pentru a evalua funcția organelor și numărul de celule sanguine. Veterinarul poate recomanda, de asemenea, diagnosticare imagistică, cum ar fi radiografii (raze X) sau ultrasunete, pentru a vizualiza prostata. În unele cazuri, medicul veterinar poate dori să colecteze lichid prostatic pentru a fi trimis la un laborator pentru analiză.

Prostatita bacteriană necesită tratament cu antibiotice. Câinii cu prostatită acută necesită de obicei spitalizare cu fluide intravenoase pentru a preveni deshidratarea. Câinii internați sunt tratați cu antibiotice și monitorizați îndeaproape în cazul în care apar infectii sau alte complicații.

Câinii cu prostatită cronică sunt tratați și cu antibiotice. Cu toate acestea, antibioticele singure nu sunt eficiente dacă este prezentă hiperplazia benignă de prostată. Castrarea este tratamentul ideal pentru HBP. Unii proprietari aleg să nu-și sterilizeze câinii (deseori câini destinați pentru reproducere sau pentru concursuri). În aceste cazuri, se poate administra un medicament numit finasterid pentru a controla modificările hormonale legate de HBP.

Operația poate fi necesară dacă se descoperă chisturi prostatice sau paraprostatice.

Cancerul de prostată este adesea tratat cu un medicament numit piroxicam.

Cum să preveniți prostatita la câini

Prostatita este mai puțin frecventă la câinii sterilizați, așa că cel mai bun mod de a preveni prostatita este să vă sterilizați câinele mascul. Detectarea precoce a prostatitei poate preveni complicațiile, așa că aduceți-vă câinele la veterinar dacă observați că ceva nu este în regulă. De asemenea, veterinarul dumneavoastră poate detecta modificările prostatei la un examen rectal de rutină. Asigurați-vă că vă aduceți câinele la veterinar pentru vizite recomandate de sănătate, care includ examinare rectală.

Caini Sănătate și wellness pentru câini

Comentarii

 • Angelescu Netty ,

  Cainele meu unSHIH TZU de 2ani si jumatate care de cand l-am capatat urineaza foarte des (cca.10 0ri pe zi si destul de mult) iar scaunul este subtire,fragmentat si tare.
  are pofta de mancare si vioi
  Cu 2 luni in urma ll-am castrat,simtomele de mai sus au persistat in plus doarme mult si naptea si ziua ,nu este letargic
  Nu am un diagnostic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
16 Nume de pisici negre
Articolul următor
Pot câinii să vadă în întuneric?