Pot câinii să vadă în întuneric?
Poate ați auzit că si câinii au o vedere nocturnă remarcabilă, dar pot ei chiar să vadă în întuneric? Mulți proprietari lasă luminile aprinse pentru câinii lor când aceștia sunt plecați noaptea și chiar se simt rău dacă își lasă accidental câinii în întuneric. Dar pe câinele tău probabil că nu-l deranjează întunericul. Vederea câinelui tău este mai avansată decât îți poți da seama.
Pot câinii să vadă în întuneric?
Câinii sunt capabili să vadă mult mai bine decât oamenii în condiții de lumină scăzută. Deși nu pot vedea prea multe în întuneric absolut, ei pot vedea destul de bine în condiții de întuneric, unde sunt prezente doar cele mai mici cantități de lumină. Ochii cainelui sunt capabili să capteze cantități mici de lumină și să proceseze imagini pe care oamenii nu le-ar vedea niciodată în întuneric. O lumină de veghe, o lampă stradală, o lanternă sau chiar luna și stelele pot oferi suficientă lumină pentru câini ca să poată vedea aproape la fel de bine si în întuneric.
Cum văd câinii în lumină slabă
La suprafață, ochiul unui câine poate părea mult ca ochiul unui om. Cu toate acestea, există unele diferențe foarte importante în structura ochiului unui câine care le oferă o vedere nocturnă superioară.
Ochii animalelor și oamenilor sunt capabili să primească imagini în moduri similare: lumina pătrunde în ochi prin cornee, care îndoaie lumina pentru a ajuta la focalizarea imaginii. O parte din lumină trece prin pupilă – cât de mult depinde de deschiderea pupilei. Mușchii irisului controlează cât de dilatate sau înguste sunt pupilele în funcție de condițiile de lumină. Pupila unui câine se deschide mai larg decât pupila unui om, permițând să intre mai multă lumină.
Lumina trece prin cristalinul ochiului, o structură care concentrează lumina prin corpul vitros pe retină. Obiectivul este responsabil pentru focalizarea imaginilor la distanțe diferite. Cristalinul unui câine este mai aproape de retină decât cristalinul unui om, ceea ce face imaginile mai luminoase.
Apoi, lumina lovește retina, unde fotoreceptorii, cum ar fi tijele și conurile, procesează imaginea și trimit semnale către creier. Tijele sunt responsabile pentru procesarea imaginilor în lumină slabă. Conurile sunt responsabile pentru vederea culorilor și sunt mai puțin sensibile la lumină decât tijele.
Există tije și conuri atât în retinele oamenilor, cât și ale câinilor, dar cantitățile diferă între specii. O retină umană conține mai multe tije decât conuri, permițând oamenilor să vadă culori vii în lumină puternică și foarte puține în lumină slabă. O retină canină are mult mai multe conuri decât tije, ceea ce indică faptul că câinii nu văd culori vii, dar pot vedea imagini mult mai clare în lumină slabă.
Câinii au ceva ce le lipsește oamenilor: țesut ca o oglindă în partea din spate a ochilor, numit tapetum lucidum. Această structură oferă retinei o oportunitate suplimentară de a înregistra lumina care a pătruns în ochi. De asemenea, tapetumul împrăștie lumina, astfel încât aceste imagini pot să nu fie la fel de clare precum ar fi în lumină puternică.
Este posibil să fi observat tapetumul câinelui tău când faci o fotografie cu bliț sau te uiți la ochii câinelui tău în întuneric. Acesta este motivul pentru care ochii câinelui par să strălucească în întuneric.
Ce să faci dacă vederea nocturnă a câinelui tău este slabă
Unii câini par să vadă mai bine în întuneric decât alții, dar este sigur să spunem că majoritatea văd mult mai bine decât oamenii. Dacă crezi că câinele tău nu vede bine noaptea, poate exista un motiv legat de ochi. Dacă observați că câinele dvs. vedea bine în întuneric, dar acum se luptă cu vederea pe timp de noapte, ar putea exista o problemă oculară care să provoace pierderea vederii.
Mulți câini experimentează un anumit grad de pierdere a vederii pe măsură ce îmbătrânesc. La început, este posibil să observați această pierdere a vederii mai mult noaptea decât în timpul zilei. Modificările oculare legate de vârstă, cum ar fi scleroza lenticulară, pot limita vederea unui câine, mai ales în condiții de lumină slabă. Cataracta se poate dezvolta și se poate agrava progresiv, provocând pierderea vederii care este mai vizibilă în condiții mai întunecate.
Contactați medicul veterinar dacă vederea câinelui pare să se schimbe. Veterinarul dumneavoastră poate determina cauza și poate oferi tratament care poate preveni orbirea.
Lasă un comentariu