LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Cainii pot face febra? Cauze si tratament pentru febra la caini

febra la caini

Atât la câini, cât și la oameni, febra este calea organismului de a combate infecțiile și inflamațiile. Există o serie de motive potențiale pentru care cainele tau are febra. De cele mai multe ori in cazul febrei la caini este necesar controlul unui medic veterinar.

Ce cauze are febra la caini?

Febra la caini este o creștere a temperaturii corpului cauzată de răspunsul sistemului imunitar la o amenințare percepută.

Temperatura corpului este reglată în hipotalamus, numit uneori termostatul organismului. Pirogenul, o substanță care provoacă febră, determină celulele albe din sânge să producă substanțe care determină hipotalamusul să ridice temperatura corpului. Febra este încercarea organismului de a ucide agenții patogeni precum bacteriile și virusurile folosind căldura corpului.

Hipertermia nu este acelasi lucru ca febra. Hipertermia este o creștere a temperaturii corpului datorită căldurii externe. Hipertermia poate duce la insolatie.

Febra la caini si nu numai, nu este o boală, este un simptom al unei boli în organism. Febra la caini este cel mai frecvent cauzată de infecții. Alte cauze potențiale sunt mai puțin frecvente. În unele cazuri, medicul veterinar nu poate determina cauza febrei și se va referi la aceasta ca febră de origine necunoscută sau FUO.

Infecții ce produc febra la caini

Infecțiile sunt responsabile pentru majoritatea febrei la caini. Infecțiile pot fi de natură bacteriană, fungică sau virală. Multe infecții bacteriene apar din cauza unei răni sau a unui abces pe piele sau în gură. Infecțiile bacteriene interne, cum ar fi pneumonia, leptospiroza, infecțiile tractului urinar și bolile transmise de căpușe pot duce, de asemenea, la febră.

Se știe că unele infecții fungice precum coccidioidomicoza (febra de vale), blastomicoza, histoplasmoza și aspergiloza diseminată provoacă febra la caini. Infecțiile urechii cauzează adesea febra. Acestea pot fi infecții bacteriene și / sau fungice.

Anumiți viruși produc febra la caini. Acestea includ tulburarea canină, adenovirusul canin, rabia și parvovirusul canin.

Toxine care produc febra la caini

Expunerea la toxine și otrăvuri poate determina cainii să dezvolte febra. Acestea pot include alimente toxice, substanțe chimice periculoase și plante otrăvitoare. Asigurați-vă că contactați imediat un medic veterinar dacă suspectați că câinele dvs. a fost expus la o toxină.

Vaccinări

Un caine poate dezvolta febra de grad scăzut după vaccinare. Cele mai multe febre legate de vaccin sunt ușoare și autolimitante. Cu toate acestea, unii câini experimentează reacții la vaccin care necesită îngrijire veterinară.

Condiții imun-mediate

Bolile imun-mediate sau autoimune pacalesc sistemul imunitar, determinându-l să lupte împotriva sa. Corpul încearcă să-și distrugă propriile celule, deoarece sistemul imunitar crede că celulele sunt străine. Acest proces al sistemului imunitar poate provoca febra.

Cancer

Cancerul (neoplazia) poate fi uneori responsabil pentru febra câinelui, în special leucemie, limfom și cancer la ficat.

Cum sa iti dai seama daca cainele tau are febra?

Temperatura corporală normală a unui câine variază între aproximativ 37 și 39 grade Celsius. Acest lucru poate fi măsurat rectal folosind un termometru digital cu baterie de la o farmacie.

Nu puteți măsura temperatura corpului unui câine simțind nasul; nasul unui câine sănătos poate fi cald sau uscat.

Singura modalitate de a determina dacă câinele dvs. are febră este de a verifica temperatura rectală. Un caine cu febra poate prezenta sau nu alte semne de boală, inclusiv:

 • Letargie / depresie
 • Tremur
 • Ochi sticloși sau roșii
 • Gâfâie
 • Urechi calde (mai calde decât de obicei)
 • Vărsături
 • Tuse
 • Scăderea apetitului

Tratament pentru febra la caini

Un caine cu febra va trebui să mearga la un medic veterinar pentru tratament. Contactați medicul veterinar pentru sfaturi dacă câinele dvs. are o temperatură corporală peste 39.5 grade Celsius. Febrele ușoare pot dispărea singure cu îngrijire la domiciliu, dar medicul veterinar vă poate ajuta să determinați care sunt cei mai buni pași de făcut.

Avertizare in cazul febrei la caini

Contactați imediat medicul veterinar dacă câinele dvs. are febră peste 40 grade Celsius. Nu administrati niciodată câinelui dvs. medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen, deoarece acestea sunt toxice.

Tratamentul exact pentru febră depinde de cauza principală. Vă puteți ajuta medicul veterinar oferind informații detaliate despre activitățile recente ale câinelui dvs. Asigurați-vă că menționați leziunile, expunerea la toxine și contactul cu alte animale.

Medicul veterinar va începe cu un examen fizic. Apoi, medicul poate recomanda teste de laborator, radiografii sau alte diagnostice pentru a căuta cauza febrei. Între timp, câinele este tratat simptomatic.

Majoritatea cazurilor de febra la caini necesită o formă de îngrijire pentru a gestiona simptomele și a promova recuperarea. Aceasta poate implica spitalizare, lichide intravenoase și diverse medicamente. Antibioticele sunt utilizate pentru infecțiile bacteriene și medicamentele antifungice sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor fungice, dar poate fi necesar un tratament suplimentar pentru a aborda sursa infecției. De exemplu, rănile și abcesele pot necesita intervenții chirurgicale.

Cum să preveniți febra la caini

De cele mai multe ori febra este cauzata de infecții si poate fi prevenita prin detectarea precoce a infecției. Asigurați-vă că vizitați medicul veterinar dacă câinele dvs. are o rană, astfel încât să poată fi tratat înainte de începerea infecției. Contactați medicul veterinar la primele semne de boală pentru a preveni ca infecțiile minore să devină grave. Asigurați-vă că vă duceți câinele la veterinar pentru examene de rutină de sănătate. Este posibil ca medicul veterinar să poată detecta începutul unei probleme de sănătate înainte ca aceasta să provoace febra.

Sănătate și wellness pentru câini

Comentarii

 • Gina Ţâmpãu ,

  Bună ziua am un buldoc francez are febră și tremură mergem la medic face tratament dar tot așa este are urechile roșii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Probleme medicale pentru Buldogii Francezi. 5 lucruri de stiut
Articolul următor
Pisica Chinchilla Persana