LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Caini Pentru Nevazatori – Joburi Pentru Caini

caine-pentru-nevazatori

Cainele ghid ajuta persoanele nevazatoare. Cresterea si dresajul acestor caini costa mii de dolari in multe institutii americane. Dar in Statele Unite ale Americii cei mai multi caini dresati pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilitati sunt pusi gratuit la dispozitia acestora, prin intermediul fundatiilor umanitare.

Cainii ghizi sunt crescuti pentru a veni in ajutorul nevazatorilor. Cele mai bune rase pentru acest job sunt Labrador Retriever, Golden Retriever si Ciobanesc German. Catelusii sunt monitorizati in perioada intarcarii si cei care nu obtin punctajul pentru a deveni caine ghid continua pregatirea pentru alt tip de serviciu sau devin animale de companie. Doar cativa catelusi sunt potriviti pentru a indeplini aceasta sarcina.

Primul caine ghid a aparut in 1916 dupa ce un medic din Germania a incercat sa aline suferinta unui soldat ranit in timpul razboiului care isi pierduse vederea. Prima scoala pentru caini ghizi a aparut in Elvetia in 1920 si se numea L’Oeil Qui Voit. Ulterior, americanii si britanicii au imprumutat tehnica de dresaj si au infiintat o multime de scoli de dresaj pentru cainii folositi in ghidarea persoanelor nevazatoare.

Cresterea catelusilor

La varsta de 7 saptamani, fiecare catel ales este trimis sa traiasca in cadrul unei familii de crescatori de caini. Socializarea cu alte animalute si alti oameni este foarte importanta in acest stadiu. Catelusii care vor deveni ghizi trebuie sa invete sa se simta confortabil si increzatori in orice situatie, pentru a putea ghida persoana in siguranta, fara a fi distrasi.

La o varsta frageda se obisnuiesc cu toate tipurile de zgomote, imagini si mirosuri. Invata sa mearga cu transportul in comun, pe strazi aglomerate, sa fie calmi in magazine si lifturi si sa respecte comenzile simple. Acest lucru sta la baza dresajului lor.

Caini pentru nevazatori – Pregatirea cainilor ghizi

In jurul varstei de un an, cateii incep pregatirea. Invata cum sa mearga linistiti, ignorand factorii care le-ar putea distrage atentia.

Invata sa se opreasca la toate curbele, la baza sau in capul scarilor si sa astepte comanda. Invata cum sa stea linistiti intr-un loc, ignorand elementele care le-ar putea distrage atentia, atunci cand persoana pe care o ghideaza nu se misca.

Cainele ghid se relaxeaza si se comporta ca orice alt patruped atunci cand i se scoate hamul.

Cainele ghid si stapanul sau lucreaza in echipa. Omul ii indica cainelui directia, iar acesta il ghideaza in siguranta prin trafic, in situatiile periculoase de pe strada sau pe langa alte obstacole.

Este nevoie de multa concentrare din partea fiecarui membru al echipei. De aceea este atat de important ca oamenii din jur sa nu-l mangaie sau sa-i vorbeasca unui caine ghid.

La finalul sedintelor de dresaj (care dureaza intre 4 si 6 luni) este posibil ca unii patrupezi sa iasa din program si sa fie antrenati pentru alte servicii sau sa devina animale de companie. Cainii ghizi trebuie sa fie de incredere, inteligenti, prietenosi, ascultatori si hotarati. Standardele sunt inalte si doar o jumatate sau trei sferturi din caini reusesc sa termine cursul si sa ghideze persoane nevazatoare.

caine-utilitar

Caini pentru nevazatori

In ultima faza a cursului, cainii ajung in casa noilor stapani. Sunt luate in considerare toate detaliile, de la lungimea pasului la inaltime si stil de viata. Dupa aceea, echipa trebuie sa invete sa lucreze impreuna, ceea ce dureaza in jur de o luna, uneori mai mult, in functie de compatibilitatea dintre om si caine.

Noul stapan trebuie sa invete comenzile si cainele trebuie sa invete sa-l asculte. Se exerseaza mersul impreuna si trebuie sa treaca un test inainte de a fi lasati singuri. Dupa promovarea testului, cainele si stapanul sau invata sa aiba incredere unul in celalalt si se cunosc destul de bine pentru a putea sa-si coordoneze fiecare miscare.

In functie de fiecare caz in parte, cainii ghizi lucreaza pana la varsta de 8 sau 10 ani. Proprietarul poate alege sa pastreze cainele ca animal de companie si sa primeasca un alt caine ghid sau sa returneze patrupedul scolii de la care l-a primit, aceasta inapoindu-l crescatorilor.

In Romania se cauta voluntari!

In prezent la noi in tara sunt cateva ascociatii care se ocupa cu dresajul acestor caini, printre care asociatia “Angel Dog”, din Satu Mare si Fundatia “Light Into Europe” Bucuresti. Iar in prezent in Romania sunt doar 10 caini ghizi, mult prea putini daca tinem cont ca avem peste 110.000 de nevazatori.

Hai sa dam o mana de ajutor!

Daca vrei sa ajuti un nevazator sa duca o viata mai buna, le poti oferi o mana de ajutor celor care pregatesc acesti caini atat speciali. Ofera-te voluntar sa cresti si sa educi un pui de labrador timp de un an.

Ajuta la cresterea de caini pentru nevazatori. Daca vrei sa te implici, te rugam sa contactezi una din aceste asociatii Light Into Europe sau Angel Dog.

Joburi pentru caini

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Faceti Cunostinta Cu Rasa Dalmatian
Articolul următor
Microciparea Cainilor Obligatorie Prin Lege
Discută cu noi!