LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Microciparea Cainilor Obligatorie Prin Lege

De la 1 ianuarie 2015, detinerea de caini fara microcip este INTERZISA

Microciparea cainilor se realizeaza de medicii veterinari de libera practica din fiecare localitate cat si de cabinetele veterinare autorizate in acest sens. Potrivit legislatiei romane, legea 258 din 2013, detinatorii de caini trebuie sa microcipeze animalele si sa le inregistreze in Registrul Evidentei Cainilor cu Stapan (RECS) pana la 1 ianuarie 2015. Inregistrarea in RECS a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in maximum cinci zile de la implantarea microcipului.

De la 1 ianuarie 2015, detinerea de caini fara microcip este interzisa. Normele privind identificarea si microciparea cainilor cu stapan prevad ca proprietarii cainilor au obligatia sa identifice, prin microcipare, si sa inregistreze animalele in RECS, la medicul veterinar, in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora.

microciparea cainilor

Fiecare proprietar de caine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor inscrise in RECS prin consultarea portalului identificarii si inregistrarii animalelor de companie – www.rompetid.ro.
Pentru cetatenii care au deja caini cu microcip, medicul veterinar urmeaza sa stabileasca ce calitate are microcipul si daca acesta poate fi citit. In cazul in care nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat.

In cazul deplasarilor in strainatate, proprietarii sunt obligati sa detina asupra lor si pasaportul animalului.

Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicul veterinar, utilizator al RECS, in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal : vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moarte. In cazul mortii animalului, proprietarii au obligatia de a solicita mediciilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenta si consemnarea mortii in carnetul de sanatate.

In cazul vanzarii sau donarii cainelui, atat modul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia de sa solicite utilizatorilor RECS sa inregistreze in acest registru schimbarea datelor proprietarilor si noua adresa.

Microciparea cainilor va costa intre 50 si 100 lei

Proprietarii cainiilor au obligatia sa achite contravaloarea costurilor de identificarea si inregistrarea in RECS a serviciilor prestate de catre unitatiile medical-veterinare.
Microcipul costa intre 50 si 100lei, iar de la 1 martie 2014 toti proprietarii de caini trebuie sa-si microcipeze animalele. Microcipul va contine un cod numeric personalizat unic al catelului si optional, numarul de telefon al stapanului.

microcip caini

La gasirea unui caine pierdut, persoanele au obligatia de anunta, dupa caz si/proximitate, cea mai apropiata sectie de politie sau serviciu specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintat la nivelul unitatii administrativ teritoriale pe a carui raza a fost gasit cainele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.

Microciparea cainilor e obligatorie! Cine nu respecta legea va suporta o amenda de pana la 2000 de lei

Cei care nu vor respecta legea vor plati o amenda de pana la 2000 de lei. In plus, tratamentul cainilor care nu au cip ar putea fi refuzat de medicii veterinari. In cele mai multe cazuri va fi refuzat!

Sanatate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Caini Pentru Nevazatori – Joburi Pentru Caini
Articolul următor
Faceti Cunostinta Cu Rasa Pomeranian
Discută cu noi!