Caine Sau Cel Mai Bun Prieten Al Omului?
Ce trebuie sa stii inainte sa-ti iei un caine?
Odata adus in noua sa locuinta, catelusul tau trebuie sa primeasca o antentie deosebita in primele luni, in special pana cand va fi incheiata schema de vaccinare recomandata de veterinar.
Este esential sa te sfatuiesti cu crescatorul de la care l-ai cumparat in privinta unor particularitati pe care le-a observat la catel, de care trebuie sa tii cont in cresterea si educarea noului membru de familie.
Indiferent de rasa, la varste mici orice catel isi manifesta curiozitatea si va deveni interesat de orice particica din casa ta, de orice fenomen sau obiect din jur.
Din acest motiv trebuie sa fii cu un pas inainte pentru a preintampina aparatia unor evenimente neplacute.
IMPORTANT! Nu scoate catelul in spatii publice si restrictioneaza-i contactul cu alti caini pana la incheierea schemei initiale de vaccinare !
Alegerea spatiului destinat catelului
In functie de rasa, temperament, timpul pe care il ai disponibil si tipul locuintei tale trebuie sa iei o decizie in privinta spatiului pe care il pui la dispozitia catelului.
In casa cu tine
Daca locuiesti intr-un apartament este de preferat sa nu iti indrepti atentia catre rase de caini mari, care au nevoie de miscare in spatii largi, caz in care trebuie sa rezervi mai mult timp plimbarilor in parc. Oricat de inteligent este cainele tau, nu va putea face diferenta dintre obiectele periculoase care pot fi inghitite si cele inofensive. In aceste conditii trebuie sa ai grija sa nu poata ajunge la obiectele la care nu doresti sa aiba acces.
SFAT! Nu subestima capacitatea catelului si mai ales a unui caine adult de a gasi solutii complexe pentru a atinge un scop. (ex. daca tii recompensele intr-un loc cunoscut de caine cum ar fi in sertar sau in debara, el va face orice pentru a ajunge la locul cu pricina fara sa-i pese de mobila ta.)
Indiferent ca aduci in casa un catel sau un exemplar adult, trebuie sa il inveti cu un singur culcus si trebuie sa ii interzici sa isi stabileasca locurile de dormit oriunde doreste, cand pe canapea, cand pe fotoliu, cand in pat alaturi de tine. La exemplarele dominante, libertatea de a alege locul si mai ales unul privilegiat cum este canapeaua ar putea sa il determine sa creada ca este seful casei, cu efecte neplacute pentru colocatari.
IMPORTANT! Alege un culcus potrivit pentru caine (ex. un cos de rachita sau patut cu o saltea de dimensiunea potrivita rasei lui), dar nu il excludeti de la activitatile comune.
Afara in curte
Daca locuiesti la curte, in functie de particularitatile rasei ar putea fi o alegere excelenta instalarea noului companion in aer liber. Va avea spatiu suficient de miscare ceea ce te poate scuti de plimbarile zilnice in parc.
Pentru confortul catelului, trebuie sa-i asiguri un loc ferit de umezeala si curent. In principiu, pentru cele mai multe rase care pot fi crescute in aer liber, alegerea unui custi hidroizolate si de marime potrivita, asezate intr-un colt al curtii ar trebui sa indeplineasca aceste criterii.
Daca intentionezi sa-i limitezi accesul cainelui la toata curtea, permanent sau temporar (cand primesti vizita unor prieteni, care se simt deranjati de prezenta prea apropiata a cainelui), solutia optima este construirea unui tarc sau padoc.
IMPORTANT! Nu folosi imobilizarea in lant deoarece are efecte extrem de neplacute asupra psihicului cainelui si asupra perspectivei de relationare a cainelui in viata de zi cu zi.
Si in cazul in care alegi ca locul catelului sa fie in curte, trebuie sa vezi obiectele potential daunatoare si sa le indepartezi sau sa-i restrictionezi accesul la ele. Totodata, anumite accesorii si chiar pantofii din piele lacuita recent achizitionati pot fi considerate noile lui jucarii favorite si nu ar fi corect sa iti versi nervii pe caine pentru ca trebuie sa ajungi la sedinta incaltat in papuci.
IMPORTANT! Nu este vina cainelui ca si-a manifestat un instinct, ci a ta pentru ca nu ii intelegi pe deplin nevoile.
Imprejumirea curtii are un rol extrem de important pentru un caine. Trebuie sa fii atent la existenta oricarei brese care ar putea sa-i permita catelului sa iasa din curte. Totodata, in functie de rasa, trebuie sa vezi daca inaltimea gardului este suficienta pentru a fi sigur ca odata ajuns la maturitate, cainele tau nu va experimenta aventuri nedorite cu cainele sau cateaua vecinului.
Lasă un comentariu