LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Angora Turceasca

Angora turceasca pisica alba

Angora turceasca este o rasa de pisici cunoscuta pentru trupul ei lung, delicat, de balerina și o blana moale si mătăsoasă. Aceste pisici sunt considerate comori în patria lor natala, Turcia. În ciuda aspectului delicat, Angora turceasca este o pisica jucăușa care poate fi afectuoase cu stapanii ei și prietenoasa cu copiii sau alte animale de companie.

Angora turceasca este o rasă de pisici care își are originea în Turcia încă din secolul al XV-lea. Se credea ca toate pisicile din aceasta rasa au blana alba si ochii verzi sau albastri. Și, timp de mulți ani, toate pisicile cu păr lung au fost denumite „Angora”. Astăzi este acceptat la scară largă faptul că Angora turceasca poate avea o varietate de culori și variante.

O Angora turceasca poate prospera în majoritatea caminelor, dar cel mai mult ii place într-o casă cu multă dragoste și atenție. În comparație cu alte pisici, Angora turcească este oarecum nevoiasa și nu-i place sa nu fie bagata in seama. Avand un nivel de energie mai ridicat poate deveni obraznica dacă se plictisește. Gândiți-vă ca: vor deschide dulapuri, vor porni robinetele sau da jos lucrurile de pe mese.

Angora Turceasca – Prezentare generală

  • Greutate: între 5 și 9 kilograme
  • Lungime: între 30 și 45 cm
  • Blana: o blana lungă, mătăsoasă, stralucitoare
  • Culoarea blanii: Alb cu variante de lavandă, ciocolatie sau Himalaya, cu dungi sau alba cu pete portocalii
  • Culoarea ochilor: albastru deschis, safir, smarald, verde-auriu, aur, chihlimbar, cupru sau două culori complet diferite.
  • Speranța de viață: 13 ani sau mai mult

angora turceasca alba

Istoria Angorei turcești

Spre deosebire de multe rase de pisici create de om, Angora turcească este o rasă naturală care a avut originea în Turcia cândva în secolul al XV-lea. Nimeni nu știe originile exacte, dar se crede că au provenit din pisica sălbatică africană, iar părul lor lung și mătăsos este rezultatul unei mutații spontane. Alții cred că Angora turceasca și-a dezvoltat blana lunga ca protecție împotriva climei aspre, bogate in ninsoare din Ankara (fosta Angora).

În ciuda acestor povești, legenda spune că Angora turceasca ar putea avea originea chiar mai devreme: Se crede că Mohamed (fondatorul credinței islamice) adora pisicile și, odată, si-a tăiat mâneca pentru a evita sa-i deranjeze somnul Angorei turcești care dormea ​​în brațele lui.

Cea mai veche referință scrisă despre aceasta rasa de pisici datează din Franța secolului al XVI-lea.

Angorele turcești au fost expuse la unele dintre primele spectacole de pisici de la sfârșitul secolului 19, iar crescatorii de pisici persane au început să le încorporeze în programele de reproducere. Acest lucru, din păcate, a făcut ca populațiile turcești de pisici Angora să scada în toată Europa. Ca răspuns, Angorele turcesti au devenit comorile Turciei și a fost instituit un program de reproducere la Grădina Zoologică din Ankara pentru a le perpetua specia.

În anii 1950, militarii americani staționați în Turcia au văzut Angora turceasca la gradina zoologica și au încercat să ia cateva exemplare cu ei in SUA. Deși programul de reproducere a ezitat să renunțe la unele dintre pisicile sale, două pisici au fost daruite colonelului și doamnei Walter Grant. Aceste pisici au devenit fundatia programului american de reproducere a Angorei turcesti.

Asociația Iubitorilor de Pisici a început să accepte Angora turceasca alba în 1968 pe cand angorele colorate nu au fost acceptate până în 1978.

angora turceasca portocalie

Ingrijirea Angorei turcesti

În ciuda aspectului delicat și bogat al Angorei turcești, îngrijirea este relativ simplă. Deoarece Angora turceasca are un singur strat de blana, sunt mult mai puțin predispuși la încalceli. Pur și simplu periați blana pisicii dvs. o dată pe săptămână pentru a îndepărta firele de par cazute și faceti-i baie atunci cand e nevoie. Din fericire, Angorele turcesti adoră apa – și sunt înotători naturali! Așa ca baia s-ar putea să nu fie asa o provocare pe cât va-ti imagina.

La fel ca toate pisicile, Angora dvs. poate fi sensibilă la boli parodontale dacă nu se practică o igiena dentară corespunzătoare. Periajul zilnic este ideal, însă si periajul săptămânal va oferi pisicii tale o anumită protecție.

Asigurați-vă că verificați săptămânal urechile pisicii dvs. si curatati-le daca e nevoie, cu o cârpă moale, de bumbac. Dacă urechile pisicii miros ciudat sau par a fi roșii și inflamate, faceți o programare la veterinar imediat – acestea sunt semne comune ale infecției urechii.

Dacă pisicii dvs. ii curg ochii, ștergeți-o ușor cu o cârpă curată. Este important să folosiți secțiuni separate de cârpă pentru fiecare ochi pentru a evita răspândirea unei potențiale infecții.

Deoarece Angora turceasca are un nivel mai ridicat de energie, ar trebui să planificați să vă jucați cu ea cel puțin 15 – 30 de minute în fiecare zi.

Probleme de sănătate cunoscute ale Angorei turcesti

Angora turcească este o pisică în general sănătoasă, dar – ca toate rasele – poate fi susceptibilă la anumite afecțiuni de sănătate. Este important de menționat că multe pisici albe cu unul sau doi ochi albaștri sunt predispuse la surditate într-una sau chiar ambele urechi.

Unele probleme de sănătate întâlnite frecvent în Angora turcească includ:

  • Cardiomiopatie hipertrofică: Un tip de boală cardiacă caracterizată prin mărirea mușchiului cardiac
  • Ataxia: o afecțiune fatală, neuromusculară, care afectează pisoii cu vârste cuprinse între două și patru săptămâni.

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea pisicii dvs., discutați cu medicul veterinar despre măsurile pe care le puteți lua pentru a-i asigura o viață lungă, fericită și sănătoasă.

Angora Turceasca – Dieta și nutriția

Dieta pisicii dvs. depinde în mare măsură de vârsta, sexul și nivelurile de activitate. Consultați ghidul de hrănire din mâncarea preferată a pisicii sau discutați cu medicul veterinar. Supraalimentarea poate duce la obezitate – ceea ce aduce o serie de alte probleme de sănătate. deci este important să mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată pentru Angora dvs. turcească.

De unde poti să adopți sau să cumperi o Angora turcească?

Daca va intereseaza sa adoptati un pui de Angora turceasca va recomandam sa cautati o felisa (crescator) de astfel de pisici si sa nu-l luati de pe olx. Daca ati luat deja un pisoi de pe olx atunci va recomandam sa mergeti cu el la medicul veterinar cat mai curand.

Hrana pentru pisica Angora Turceasca

Cititi si Pisica British Shorthair

Rase de Pisici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cat traieste o pisica?
Articolul următor
Nume de cai populare