LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Parvoviroza la câini: simptome și tratament

parvoviroza canina

Ce este parvoviroza canină?

Parvoviroza canină este o boală extrem de contagioasă, dar care poate fi prevenită, aceasta poate afecta un câine la nivel intestinal sau cardiovascular. Această boală este cauzată de parvovirusul canin. Cea mai frecventă formă este forma gastro-intestinală care atacă mucoasa intestinelor câinelui și măduva osoasă a acestora, făcând organismul câinelui incapabil să producă suficiente celule albe din sânge pentru a combate infecțiile. Forma cardiacă este mai puțin frecventă și atacă mușchii inimii la puii de câine foarte tineri.

Cum se infectează câinii cu parvovirus?

Parvovirusul este foarte contagios și poate supraviețui perioade lungi de timp în mediu înconjurător. Virusul poate rezista curățării de rutină și schimbărilor meteo, ceea ce înseamnă că răspândirea virusului este greu de controlat. Poate fi transferat cu ușurință pe labele câinilor și pe pantofii oamenilor sau alte obiecte contaminate cu virusul, cum ar fi așternutul. Se trece prin fecalele animalelor infectate, ceea ce face dificilă prevenirea câinelui dvs. de a intra în contact cu acesta, în special la plimbări în parcuri. Este important să înțelegeți că câinele dvs. nu trebuie să intre în contact direct cu un alt câine pentru a se infecta cu parvovirus.

Care sunt simptomele parvovirusului la câini?

Simptomele formei gastrointestinale de parvovirus la câini includ vărsături severe, sânge în scaune, letargie și pierderea poftei de mâncare. Forma cardiacă a virusului este de obicei observată la puii tineri nevaccinați, dar câinii mai în vârstă se pot infecta și ei. Din păcate, simptomele parvovirusului progresează rapid, iar boala poate fi fatală.

 

Este disponibil un test care poate detecta prezența virusului în fecale, iar medicul veterinar poate efectua acest test pentru a confirma infecția.

Vaccinul împotriva parvovirusului: Cum se previne parvoviroza la câini

Vaccinarea împotriva parvovirusului este extrem de eficientă și vaccinarea câinelui împotriva parvovirusului este singura modalitate de a-i proteja de boală. Puii trebuie vaccinați pe baza programului de mai jos:

  • Prima vaccinare între 6 și 8 săptămâni
  • Primul rapel la 10-12 săptămâni
  • Al doilea rapel la 14-16 săptămâni
  • Vaccinările ulterioare ar trebui să se bazeze pe recomandările veterinarului. Țineți minte, cățelul dvs. nu va avea imunitate completă împotriva parvovirusului canin până la două săptămâni după vaccinarea finală.

Cum se tratează parvovirusul la câini

Parvovirusul poate fi prevenit la câini și este foarte recomandat să vă vaccinați câinele împotriva acestei boli, mai degrabă decât să riscați ca aceștia să fie infectați și să fie supuși tratamentului.

Tratamentul necesită spitalizare, tratament de susținere, inclusiv lichide intravenoase, antibiotice, medicamente de ameliorare a durerii și, în unele cazuri, câinii pot dezvolta complicații care necesită intervenții chirurgicale sau un tratament de îngrijire critică mai intens, inclusiv transfuzii de plasmă sau sânge. Chiar și în cazul tratamentului intensiv, unii câini pot muri din cauza complicațiilor, cum ar fi septicemia.

Care sunt alte modalități de a proteja câinii de parvovirus?

  • Când vă scoateți câinele la plimbare, curățați rapid fecalele câinelui dvs. pentru a reduce contaminarea mediului
  • Spălați în mod regulat așternutul câinelui și vasele de apă și mâncare
  • Urmați programul de vaccinare stabilit de medicul veterinar pentru câinele dvs.
  • Nu vă plimbați cățelul în parcuri sau alte locuri în afara casei dvs. până la două săptămâni după ce a primit toate vaccinările pentru cățeluși

Pentru mai multe informații despre protejarea animalului dvs. de companie împotriva parvovirusului și a altor boli contagioase, contactați medicii veterinari.

Sanatate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Modul în care animalele de companie îți sporesc sănătatea mentală și fizică
Articolul următor
Pisica Bengaleza