LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Marcarea Teritoriului In Casa Sau Catel Nesigur

Nu confunda marcarea teritoriului cu nevoia de a urina.

Daca gasesti balti de urina pe podea inseamna ca a avut nevoie sa urineze catelul si nu a putut sa iasa afara sau nu a vrut. Daca asta este problema citeste articolul “Cainele tau isi face nevoile in casa ?

Cand isi marcheaza teritoriul catelul lasa o cantitate mica de urina, de obicei pe suprafetele verticale din casa cum ar fi usile, picioarele meselor, mobile etc. Catelul isi va ridica piciorul si va marca orice obiect din casa, de obicei obiectul este ceva nou sau diferit cu un miros nefamiliar dar nu neaparat.
De asemenea este de asteptat ca el sa marcheze obiectele cere considera ca ii apartin, inclusiv pe tine, deoarece el considera ca tu esti al lui si toate obiectele tale ii apartin.

De ce catelul ridica piciorul si isi marcheaza teritoriul cu urina ?

Noi oamenii tindem sa credem ca urina de caine este ceva neplacut dar pentru un caine este ceva de mare interes. Cainele isi lasa mirosul in urina ca sa transmita altor caine un mesaj. Acest mesaj poate fi legat de teritoriu, sau despre pozitia sociala a cainelui sau poate vrea sa-si gaseasca un partener / o partenera.
Cainele foloseste urina ca sa arate ca el este seful sau ca ceva ii apartine. Cainii timizi, nesiguri sau care sufera de frica de separare pot sa-si marcheze si ei teritoriul pentru ca asta ii ajuta sa-si prinda incredere.

Toti cainii isi marcheaza teritoriul in casa ?

Majoritatea catelusilor castrati sau sterilizati la o varsta mica nu isi marcheaza teritoriul in casa. Preventia fiind cel mai bun tratament!
Catelusii masculi care nu sunt castrati cel mai probabil isi vor marca teritoriul in casa, dar nu e ceva neobisnuit ca si femelele sa-si marcheze teritoriul. De multe ori se intampla cand acestea intra in calduri ca sa arate ca sunt disponibile.
Cainii de talie mica tind sa-si marcheze teritoriul mai mult decat cei de talie mare.
Doi caini care locuiesc in aceeasi casa pot face o competitie din marcarea teritoriului mai ales daca unul din ei a fost adus mai tarziu in casa. Poate fi o problema de cine este seful in casa in acest caz.

De ce a inceput cainele meu sa-si marcheze teritoriul in casa tinand cont ca nu a mai facut asta inainte ?

De obicei din cauza nesigurantei sau poate ca percepe o amenintare (ex. introducerea unui nou-nascut in casa, un nou animal de companie, un vizitator sau chiar o noua piesa de mobilier). Mirosul altor animale de pe incaltaminte sau haine poate declansa nevoia de a-si marca teritoriul.

De exemplu, un nou-nascut aduce in casa sunete noi, mirosuri si persoane nefamiliare cainelui si de asemenea schimbari in rutina. Cainele tau poate nu mai primeste atentie la fel de mult ca pana atunci. Schimbarile il fac sa devina nelinistit, nesigur si asta poate duce la marcarea teritoriului in casa.

Unii caini simt nevoia sa marcheze toate lucrurile noi care intra in casa, inclusiv cele ale vizitatorilor, sau jucariile copiilor sau mobila noua, etc. Multora dintre acesti caini le lipseste increderea si prin faptul ca si-au imprastiat mirosul pe acele obiecte ei se simt mai in siguranta.

Unii caini nu vor marca niciodata teritoriul in casa lor dar te vor face de rusine cand vor incepe sa marcheze atunci cand sunteti in vizita la prieteni sau rude. Cainele nu se simte in siguranta acolo si incepe sa marcheze teritoriul ca sa-i fie mai confortabil.

Citeste si “Cum Prevenim Marcarea Teritoriului In Casa?

Sfaturi pentru dresajul câinilor

Comentarii

  • Virtual server ,

    In cazul ?n care cainele este ?nvatat sa urineze afara si numai ?n mod accidental se mai scapa si ?n casa, ganditi-va daca nu a avut loc o schimbare ?n alimentatia animalului sau consultati un medic veterinar pentru a elimina posibilitatea unei afectiuni renale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum Prevenim Marcarea Teritoriului In Casa?
Articolul următor
De Ce Cainele Isi Face Nevoile In Casa?