LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Ciobanesc Mioritic, un Caine Romanesc

Caracteristici Fizice Rasa Ciobanesc Mioritic

O caracteristica importanta a Ciobanestilor Mioritici este proportia dintre bot si craniu, care sunt egale sau cel mult o diferenta in defavoarea primului, care poate fi si putin mai scurt.

Capul este masiv, acoperit complet de par de lungime uniforma. Craniul este boltit usor, cu frunte larga si protuberanta occipitala proeminenta.

Stopul este putin marcat, trufa neagra, masiva, larga.

Botul este puternic si drept, se ingusteaza usor spre varf.

Dantura este foarte puternica, muscatura in foarfeca este apreciata. Absenta a doi premolari sau a doi molari nu este sanctionata ca defect.

Ochii sunt de marime medie, in forma de migdala, de culoare inchisa. Pleoapele si genele negre sunt caracteristice ale rasei.

Urechile nu sunte foarte mari, inserate la inaltime medie, de forma triunghiulara cu varful usor rotunjit, atarna de-a lugul obrajilor. Cand cainele este in alerta sau in actiune, urechile se duc usor spre spate. Pot fi taiate, dar nu este de dorit.

Gatul este foarte musculos, masiv, de lungime medie, formeaza o linie de 40-45 de grade cu linia spatelui.

Trunchiul este putin alungit, de forma rectangulara, greabanul nu e proeminent, spatele orizontal, larg si musculos, bazinul larg, crupa usor inclinata, ceea ce da impresia falsa de latime a trenului posterior.

Trenul anterior, mare, se largeste usor spre spate, pieptul musculos si proeminent, coastele sunt arcuite. Burta si lateralele nu depasesc coatele.

Labele sunt drepte, paralele, vazute din fata si din profil. Umerii au omoplati largi, inclinati spre spate intr-un unghi de aproximativ 100 de grade cu bratul. Coatele sunt masive si apropiate de corp, nu se abat de la linia verticala, antebratul drept si puternic, articulatiile carpiene elastice, metacarpienele usor inclinate spre fata.

Trenul posterior. Labele sunt ovale, masive si compacte, acoperite din abundenta de par, unghiile negre si puternice, cu pernute negre, tari, rezistente. Din profil, coapsele si gambele sunt compacte si musculoase. Din spate, sunt paralele. Prezenta pintenilor poate schimba mersul si e preferabil sa fie eliminati. Jaretul nu este situat prea sus, articulatia mai degraba joasa. Metatarsienele lungi, verticale, puternice.

Mersul este degajat, suplu, acoperind bine terenul. Vazut din spate, se observa o usoara deplasare in plan vertical.

Coada este inserata destul de sus; in repaus atarna aproape de nivelul jaretului, cu extremitatea usor intoarsa in sus. In actiune se ridica pana la nivelul spatelui, dar niciodata nu se incovoaie pe spate. Se poate taia, dar nu este de dorit.

Parul este unul din atributele rasei. Lungimea intre 8-16 cm, abundent, dur, des, aspect lanos, usor ondulat. Acopera complet capul, gatul, corpul, coada si membrele. Subparul este des si moale.

Culoarea predominanta este alb sau alb cu reflexe vioalcee, de preferinta marcat cu negru, gri sau usor galbui. In functie de sezon si de felul in care este ingrijit cainele, blana poate fi in totalitate sau partial infoiata.

Talia. Inaltimea la greaban 65 cm minimum pentru masculi si 60 pentru femele, limita superioara fiind libera.

Greutatea pentru masculi este de minimum 45 kg, iar pentru femele 35, fara limita superioara.

Ciobanesc Mioritic Carpatin romanesc

Personalitatea cainelui Ciobanesc Mioritic

Este un caine inteligent, voios, activ, dar bine echilibrat, calm, destul de adaptabil, prietenos aproape cu toata lumea, in special cu copiii. Este foarte devotat stapanului si familiei acestuia si va accepta prietenii familiei si alte animale. Ciobanescul mioritic este cainele unui singur stapan. Este rezervat cu strainii. Ii place sa faca parte dintr-o familie, sa se joace cu copiii, nu cunoaste frica si e foarte curajos.

Ingrijirea unui Ciobanesc Mioritic

Necesita ingrijire permanenta. Periajul se incepe de cand este mic si se face frecvent (saptamanal), intens, mai ales in perioadele de naparlire cand ii cade foarte mult par. Acest lucru reprezinta un incovenient pentru cei care doresc sa il tina in casa chiar daca este un bun si linistit companion. Trebuie inlaturat parul in exces din urechi si dintre pernutele de la picioare.

Conditii de viata ale Ciobanescului Mioritic

Este rezistent la intemperii. Nu are nevoie de un stapan cu prea multa experienta in cresterea cainilor. Are un nivel de activitate moderat, nu necesita exercitii consecvente.

Boli la care este predispus Ciobanescul Mioritic

  • Torsiunea de stomac;
  • Displazia de sold;
  • Maladia cotului.

Cum dresezi un Ciobanesc Mioritic

Nu este greu de dresat deoarece este ascultator si vrea sa faca pe plac stapanului, se poate face un dresaj bland si consecvent.

Istoric Rasa Ciobanesc Mioritic

Este o rasa foarte veche romaneasca ce s-a pastrat de-a lungul timpului datorita pastorilor, si este mult raspandita in zona Sibiului si Brasovului. Se parea ca totusi originile acestei rase sunt si mai vechi, caini asemanatori ciobanescului mioritic au fost cei care au insotit triburile celtice in timpul migratiei. De asemenea, caini cu caracteristicile ciobanestilor mioritici au fost adusi de tatari in nordul Marii Negre si in jurul Marii Caspice, de acolo raspandindu-se spre Moldova. Astazi acest caine este foarte popular in Romania si nu numai, datorita aspectului impozant si curajului sau, si este considerat de unii singurul caine care are sanse sa scape cand ataca ursul.

Standardele Rasei Ciobanesc Mioritic

  • Origine: Romania
  • Inaltime: 65.0 – 75.0 cm
  • Durata de viata: 10 – 12 ani
  • Greutate Mascul: 40.0 – 60.0 kg
  • Culoare: alb total, gri total, alb cu pete bine definite gri sau negre

rasa Ciobanesc Mioritic Carpatin romanesc

Utilitate

Este un excelent caine de paza al turmelor si al locuintei. Este un bun animal de companie placandu-i joaca cu copiii.

Rase de caini Rase De Caini De Paza
Articolul precedent
Scrisoarea unui labrador negru!
Articolul următor
Faceti Cunostinta Cu Cainele Labrador Retriever