LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Primele 30 de zile impreuna cu noul catelus

ghid de crestere a noului catelus

Vrei sa stii care sunt primele doua ganduri ale unui nou stapan de catelus?

Am un catel nou! Acum ce fac?

Felicitari! Tocmai ai intrat in Zona Crepusculara. Intr-un mod bun, desigur. Pentru urmatorii 10 sau mai multi ani, vei avea parte de mai multa distractie si iubire decat vei sti ce sa faci cu ea. Permiteti-mi sa va ajut sa incepeti cu prima luna, iar apoi voi si catelusul dvs. veti porni intr-o calatorie si o viata minunata impreuna.

Venind acasa cu noul catelus

Prima zi cu noul tau catelus va implica deplasarea, indiferent daca este la mica distanta de adapost sau un crescator local sau o plimbare lunga intr-o masina. Aceasta este ocazia perfecta pentru a incepe sa-l inveti pe catelul tau sa-si iubeasca cusca. Asigurati-va ca este bine aprovizionat cu gustari si, daca este posibil, un prosop sau un tricou care poarta mirosul mamei sale si al litierei. Acest lucru il va ajuta mult sa se acomodeze in noile sale imprejurimi.

Cand ajungi acasa, asigura-te ca isi face nevoile inainte de a-l aduce in interior. Lauda-l si da-i o recompensa cand o face. Tine-l in lesa inauntru – inca nu-l lasa liber in casa.

Stati pe podea cu el sau pe canapea, daca intentionati sa-i lasati pe mobila. Iubiti-l si vorbiti cu el, astfel incat sa cunoasca sunetul vocii si atingerea mainii. Acesta este un moment minunat pentru a incepe sa-l invatati ca este in regula sa-i atingeti labutele, sa-l mangaiati pe urechi, sa-l scarpinati pe burtica, sa-i atingeti coada si sa-l periati cu o perie moale.

Amintiti-va ca puii nu au inca un control bun al vezicii urinare sau al sfincterului, iar emotia poate face ca acestia sa fie nevoiti sa-si faca nevoile. Scoateti catelusul la „olita” dupa 15-20 de minute de joaca, precum si dupa fiecare masa. O alergare pe afara ar trebui sa fie primul lucru pe care il faci dimineata si ultimul lucru pe care il faci cu el seara.

Lasa catelusul tau sa petreaca o perioada scurta de timp in cusca. Aceasta este o zi mare pentru el si are nevoie de ceva timp pentru el insusi, pentru a putea procesa noua situatie. Este in regula sa aveti cusca in sufragerie sau in alta zona din casa in care oamenii vin si pleaca, dar nu-l deranjati in timp ce este acolo. Cu exceptia cazului in care are nevoie sa isi faca nevoile, indepartati-va calm daca incepe sa planga sau sa latre. Nu-l lasa sa iasa pana nu s-a linistit.

Prima vizita cu catelul la veterinar

Ar fi de dorit sa va duceti catelusul la medicul veterinar in primele 48 de ore de la aducerea lui acasa. Este important sa va asigurati ca este in stare buna de sanatate.

Prima vizita poate fi strict pentru un examen fizic si cantarire. Este o ocazie buna pentru catelusul tau sa intalneasca niste oameni noi si frumosi, sa se ocupe de el si sa primeasca niste recompense delicioase. In functie de momentul in care a avut loc ultimul sau set de vaccinari, puteti programa urmatoarele.

Mancare, somn si joaca – ce viata de caine!

Hranirea catelusului tau face mai mult decat sa-l ajute sa creasca. Este o modalitate de legatura si ii construieste un program care il va face mai usor de dresat. Incepeti cu mancarea pe care i-a oferit-o crescatorul sau adapostul. Daca doriti sa o schimbati, amestecati treptat noua hrana peste cea cu care este obisnuit, cam la o saptamana sau 10 zile, pentru a nu-l deranja la burtica.

Nu recomand sa-i lasati catelusului hrana la discretie (sa aiba mereu bolul plin). O masa regulata ofera cainelui tau ceva pentru care sa astepte cu nerabdare, ajuta la prevenirea obezitatii si te ajuta sa vezi daca incepe sa manance mai putin sau daca incepe sa devina nesatul, ambele situatii putand indica probleme de sanatate. Luati in considerare hranirea manuala a catelusului dvs. cel putin in prima saptamana. La fel cum ai face daca l-ai hrani dintr-un castron, cantareste-i mancarea, asa te asiguri ca nu-i dai prea mult. Da-i bobite din mana, cat sta nemiscat sau te priveste. Nu-l rasplati daca sare, latra sau face orice altceva ce nu-ti place. Hraneste-l in diferite incaperi din casa.

Daca te indepartezi de castron si el te urmareste, mai da-i cateva boabe. Stai pe un scaun sau in picioare in bucatarie. Destul de curand, poti incepe sa-i ceri sa faca lucruri, cum ar fi sa stea in fund, sa stea culcat sau sa se rostogoleasca pentru recompense. Acest lucru nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute la fiecare masa si orice membru al familiei o poate face.

Cu cat il hranesti cu mana mai mult, cu atat mai bine. Acest lucru il va ajuta pe catelus sa-si dezvolte „o gura moale”, astfel incat sa nu agate sau sa muste cand ia lucruri din mainile tale. Invata incredere si autocontrol. Creeaza un caine care va fi foarte usor de dresat, pentru ca va fi mereu concentrat asupra ta.

Socializarea catelusului

Socializarea catelusului tau continua si noaptea, chiar daca dormiti amandoi. Poate intentionati sa va lasati catelusul sa doarma pe pat, dar acum este inca prea tanar pentru a avea acest privilegiu. Cand vine vremea de culcare, scoate-l afara pentru o ultima plimbare. Apoi pune-l in cusca, da-i o recompensa delicioasa si pune-i langa el prosopul care miroase ca mama lui. Spune-i noapte buna si du-te singur la culcare. In curand se va linisti, iar mirosul tau si sunetul respiratiei tale il vor ajuta sa se calmeze.

In functie de varsta catelusului, s-ar putea sa nu treaca toata noaptea fara sa mai faci o plimbare pe afara. Daca auziti schelacaieli sau zgarieturi la usa custii pe timpul noptii, scoateti-l afara, ca sa-si poata face treburile, apoi pune-l inapoi in cusca. Nu vrei sa-i dai impresia ca vrei sa te joci cu el in miez de noapte.

Cel mai probabil ai cumparat cateva jucarii inainte de a-ti aduce catelusul acasa. Acum ca l-ai observat de cateva zile, probabil ai o idee mai buna despre cum ii place sa joace si ce tipuri de jucarii il intriga. Daca este un catel mare caruia ii place sa roada, asigurati-va ca jucariile sale sunt rezistente. Nu ar trebui sa aiba bucati pe care sa le poata mesteca si inghiti sau orice fel de umplutura care iasa afara si sa o imprastie pe jos in caz de rupe jucaria.

Evitati sa le dati jucarii de genul acesta si alegeti articole mari si dure din cauciuc, cum ar fi mingile pe care le pot musca lejer.

Dresajul catelusului incepe devreme

In functie de locul de unde l-ati obtinut, de rasa sa si de crescator, catelusul dvs. are undeva intre 7 si 12 saptamani. Asta il situeaza chiar in perioada sa critica de invatare, cand acumuleaza tot felul de informatii despre lumea din jurul sau si cum ar trebui sa se comporte in ea.

Aceasta perioada critica dureaza pana la varsta de 14 pana la 16 saptamani, asa ca este posibil sa aveti cat mai putine cateva saptamani pentru a profita la maxim de aceasta etapa de invatare rapida. Desigur, el va invata in continuare, dar lucrurile pe care le invata in acest timp – bune si rele – vor ramane cu adevarat in memoria lui, asa ca asigura-te ca sunt lucrurile potrivite. Scopul este ca el sa aiba multe experiente pozitive cu oameni prietenosi, caini si pisici.

Intalnirea cu vecinii, invatarea sunetelor din casa si cartierul dvs. si vizita la medicul veterinar pentru prima data, fac parte din procesul de socializare al catelusului dumneavoastra. Odata ce a fost langa tine o saptamana, este timpul sa-l reintroduci in lume.

In timpul perioadei sale critice de invatare, catelusul tau ar trebui sa intalneasca cel putin 100 de oameni diferiti, nu doar aceleasi 10 persoane de mai multe ori. Pentru a ridica numerele, prezentati-l oamenilor care livreaza pachete, postasului si vecinilor din cartierul dvs. Luati-l la o plimbare scurta cu masina sau plimbati-l pe oriunde puteti, magazine locale, spalatorii, etc. (dar, asigurati-va ca isi face nevoile afara inainte de a-l duce inauntru). Daca este un loc unde ar putea intalni alti caini, atunci tineti-l intr-o cusca mobila sau in rucsac dar nu expune-ti la alti caini pana cand medicul veterinar nu va da acceptul. Luati recompense la voi si rugati persoanele straine sa i le ofere catelusului.

Intalnirea cu oameni noi si experienta diferita este importanta, deoarece ii ofera unui catel experienta de care va avea nevoie ulterior in viata. Un catel care a intalnit doar persoane de varsta mijlocie sau doar prietenii sau vecinii nu face fata la fel de bine cand intalneste alte tipuri de oameni, cum ar fi copii mici, oameni care poarta uniforme, oameni in scaune cu rotile sau oameni din alte culturi.

Un pic de adversitate in acest moment este un lucru bun pentru sufletul aventuros de catelus. O cantitate moderata de stres in perioada de socializare poate pregati un catel sa fie gata pentru orice. Da-i o schimbare de altitudine punandu-l deasupra unei mese de picnic sau uscator de haine, sau surprinde-l cu o jucarie in timp ce joci peekaboo. Aceste lucruri simple il pot ajuta sa devina calm pe masura ce se maturizeaza.

Timp pentru scoala – Cum dresam catelusul

Primele doua-trei saptamani dupa ce il aduci in casa ta este un moment minunat pentru a incepe sa-l dresezi acasa. Il inveti ce trebuie sa stie si dezvolti si o relatie cu el in acelasi timp. Este usor sa inveti trucuri, cum ar fi sa stea in fund, culcat, cum ar fi, bate palma, rostogoliti si altele. Ar trebui, de asemenea, sa incepeti sa lucrati cu el la comenzi importante, cum ar fi „lasa-l” si „da-mi”, care nu numai ca ii imbunatatesc manierele, dar va pot ajuta sa-l tine-ti in siguranta.

Puteti sa luati in considerare si o gradinita pentru catelusi. Intrebati-va medicul veterinar cand este pregatit catelul pentru asa ceva. Aceasta ii ofera oportunitati de socializare cu alti catelusi si alte persoane. Dresorul te poate ajuta sa inveti sa-ti dresezi cainele pe parcursul vietii.

Iata 6 lucruri pe care ar trebui sa le invete catelusul tau:

  • Sa nu muste oamenii  – niciodata!
  • Sa nu sara pe oameni.
  • Intotdeauna sa-si faca nevoile afara (nu-i dati voie sa greseasca).
  • Intalnirea cu oamenii este minunata!
  • Sa mergi la veterinar este distractiv!

Va recomandam urmatoarea hrana pentru catelusi

Sfaturi pentru dresajul câinilor Viață cu câini
Articolul precedent
Pisica British Shorthair: Alegerea perfectă pentru familii
Articolul următor
Pisica siameza misterioasa si frumoasa