Hamsteri pitici – animale de companie distractive

Hamsterii pitici sunt distractivi și pot fi animale de companie potrivite pentru copii, cu condiția să înțelegeți de ce au nevoie pentru a fi sănătoși și fericiți. Aflați mai multe despre hamsterii piticii in acest articol.
Informatii de baza despre hamsteri pitici
Hamsterii pitici sunt mamifere mici, cu corpuri robuste, cozi scurte și picioare stufoase. De obicei, au o lungime de maxim 12 cm, deși unii hamsteri pitici pot fi mai mici. Există zece specii de hamsteri pitici în total; șapte din ele aparțin genului Cricetulus, iar celelalte trei aparțin genului Phodopus. Cel mai mic hamster pitic este hamsterul pitic din deșert, care are o lungime intre 5 si 9cm. Greutatea acestor hamsteri pitici nu depășește 50 g.
Hamsterii pitici se găsesc în mare parte in Europa și Asia. Trăiesc în regiuni aride, cum ar fi deșerturi și tufărișuri, precum și în unele zone muntoase și păduri.
Hamsterii pitici sunt omnivori și se hrănesc cu o varietate de alimente, inclusiv semințe, cereale, fructe, fructe de pădure și nevertebrate. Fiecare specie de hamster pitic are o dietă diferită în funcție de habitatul în care trăiește. Unii hamsteri sunt nocturni și se hrănesc doar noaptea. În comparație, alții sunt activi în anumite părți din zi, în special în dimineata devreme și seara.
În timp ce hamsterii nu hibernează iarna, ei vor intra într-o perioadă de inactivitate numită torpor, care poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni. Sezonul lor de reproducere este din aprilie până în octombrie. În acest timp, femela poate avea doua până la cinci sarcini. Fiecare sarcina poate avea de la 1 la 13 pui iar perioada de gestație durează intre 13 si 22 de zile. Puii se nasc fără păr și orbi și depind de mama pentru a avea grijă de ei.
Hamsterii pitici pot fi pradați de multe specii, inclusiv de vulpi, nevăstuici, șerpi și bufnițe. Pe lângă faptul că sunt pradă pentru mai multe specii, populațiile de hamsteri sunt, de asemenea, amenințate de oameni. Agricultura este o mare amenințare pentru aceste animale, deoarece are ca rezultat perturbarea habitatului lor. Unele ferme chiar ii considera dăunători și îi prind sau otrăvesc pentru a-si proteja culturile.
Specii de hamsteri pitici
Hamsterii pitici au devenit un animal de companie popular de-a lungul anilor datorită întreținerii lor relativ scăzute. De asemenea, sunt destul de ușor de îmblânzit și sunt mai sociabili decât alți hamsteri. Asta înseamnă că pot fi ținuți în perechi de același sex adesea fără nicio problema.
Există patru specii de hamsteri pitici care au fost domesticite:
- Hamsterul pitic rusesc Campbell (Phodopus campbelli)
- Hamsterul pitic siberian (Phodopus sungorus)
- Hamsterul pitic Roborovski (Phodopus roborovskii)
- Hamsterul Pitic chinezesc (Cricetulus griseus)
Cel mai mic dintre aceștia este hamsterul pitic Roborovski, care are doar 5 cm lungime! Acest hamster pitic a fost descoperit și descris pentru prima dată de oamenii de știință în 1903. În sălbăticie, se găsesc în deșerturile din Asia Centrale. Acești hamsteri pitici se mișcă rapid, ceea ce îi poate face dificil de manevrat.
Hamsterii pitici Campbell sunt probabil cea mai des intalnita specie de hamsteri pitici. Seamana foarte bine cu hamsterii pitici siberieni. Primul hamster a fost gasit în Mongolia la 1 iulie 1902. Acești hamsteri sunt crepusculari, ceea ce înseamnă că sunt mai activi în zori și seara.
Informații interesante despre hamsterii pitici
Aceste mamifere mici sunt adesea bine cunoscute deoarece mai multe specii de hamsteri sunt ținute ca animale de companie. Cu toate acestea, hamsterii prezintă și câteva exemple fascinante de adaptări biologice care le permit să supraviețuiască în sălbăticie. Să aruncăm o privire mai atentă.
Depozitarea alimentelor
Hamsterii sunt săpători excelenti și construiesc vizuini sub pământ unde temperatura este mai stabilă. Tunelurile au de obicei intrări multiple și sunt alcătuite din mai multe camere.
Hamsterii sălbatici trebuie să facă față momentelor în care hrana este rară. Pentru a face acest lucru, ei adună cât de multă mâncare pot și o păstrează pentru momentele în care mâncarea este greu de găsit. Acest lucru îi menține în viață în perioadele de lipsă de hrană. O adaptare biologica care ii ajuta să fie mai eficienți în colectarea alimentelor pentru depozitare o reprezinta buzunarele obrajilor.
Hamsterii au două buzunare pe obraji, care sunt structuri extensibile asemănătoare unui sac în gură pe care le pot folosi pentru a transporta hrana. Hamsterul poate aduna și transporta hrana pentru o săptămână în aceste buzunare spațioase și o poate duce înapoi în vizuina.
Glandele parfumate ale hamsterilor pitici
Hamsterii au o vedere extrem de slabă. Asa ca in loc să se bazeze pe vederea lor pentru a-și găsi drumul înapoi spre casa, ei se bazează pe un alt mecanism. Hamsterii au niste glande situate pe spate care secretă un miros specific pe care îl pot identifica.
Pentru a-și găsi drumul și a marca unde au fost, își freacă spatele de obiecte în timp ce se mișcă prin mediul înconjurător. Când au terminat de adunat mâncare, urmăresc parfumul ca ghid de traseu înapoi în vizuinile lor.
Dinții hamsterilor sunt în continuă creștere
Hamsterii pitici, ca toate rozătoarele, au doi incisivi care continuă să crească de-a lungul vieții. Acest lucru ii asigură că își pot menține dinții ascuțiți și că vor creste din nou dacă îi rup.
Pentru a preveni ca dinții să le afecteze gura sau buzele, hamsterii trebuie să roadă lemn și alte substanțe dure pentru a-si pastra dinții la o lungime potrivite.
Durata de viață a unui hamster pitic
Diferitele specii de hamsteri au, de asemenea, durate de viață diferite. În general, hamsterii nu au o viață lungă și veti avea aproximativ 2 ani fericiți impreuna. Este încă suficient timp pentru a crea o legătură cu hamsterul și totodata a nu avea un angajament atât de lung cu animalul tău de companie poate fi un lucru benefic pentru unele persoane.
Iată durata medie de viață:
- Hamster pitic al lui Campbell = durata de viață de 2 ani
- Hamster pitic alb de iarnă (siberian) = durata de viață de 2 ani
- Hamster pitic Roborovski = durata de viață de 3 ani
- Hamster pitic chinezesc = durata de viata de 2-3 ani
Hamster sirian (pentru referință) = durata de viață de 2 ani
Guinness World Records afirmă că cel mai longeviv hamster care a trăit vreodată avea 4,5 ani! Unii hamsteri vor trăi mai mult decât mediile de mai sus, depinde cu adevărat de sănătatea și stilul lor de viață.
Lucrul bun este că îți poți ajuta hamsterul să aibă cea mai lungă viață posibilă! Dacă-i oferiți o dietă echilibrată, un mediu curat și o cușcă confortabilă, animalul dvs. de companie va avea o viață mai lungă și mai fericită.
Cum te pregatesti pentru un nou hamster pitic – Lista proviziilor pentru hamsteri pitici
Înainte de a vă aduce hamsterul pitic acasă, este important să vă asigurați că aveți toate proviziile necesare pentru a-i oferi un mediu sigur și sănătos.
Iată o listă pe care sa o aveti la îndemână:
- Cușcă potrivită pentru hamsteri
- Material adecvat pentru așternut și substrat
- Zona de cuibărit hamsteri (case pentru hamsteri)
- Bol de mâncare
- Sticlă pentru apă
- Jucării pentru activitati (cadre de cățărat, tuneluri, roți etc.)
- Minge pentru hamsteri
- Hrana și recompense pentru hamsteri pitici
- Produse de curățare non-toxice
Cost estimat = 400 Lei
Câteva sfaturi pentru îngrijire Hamsteri pitici:
- Un hamster pitici are nevoie de o cușcă mare! Cuștile pentru hamsteri pitici ar trebui să fie spațioase, la fel ca la hamsterii obișnuiți.
- În partea inferioară a cuștii se poate imprastia rumeguș. Hamsterii pitici iubesc să se îngroape și să se odihnească în rumegus.
- Hamsterii nu se spala, sunt animale care au grija singuri de igiena lor. Pielea lor e prea sensibila pentru a fi spalata cu sampon fie si sampon special pentru animale. In plus un hamster poate racii foarte repede.
- Pentru ca hamsterul pitic este foarte activ, are nevoie de o roata pentru exercitii.
- Înainte de a hrăni un hamster pitic, trebuie să scoateți mâncarea de la masa anterioară din bolul de hrană.
- Hamsterii pitici, în ciuda înălțimii și greutății lor au un metabolism rapid.
- Consuma cereale, legume și fructe proaspete, semințe, iarbă, pește si insecte.
- Pentru reproducerea și dezvoltarea hamsterilor pitici sunt necesare proteine animale.
- Cușca poate fi curățată o dată pe săptămână. În acest caz, trebuie să schimbați rumegușul complet.
Lasă un comentariu