LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Cum să Înveți Cățelușul să Nu Mai Muște: Ghid Complet de Dresaj

darinka kievskaya ff221Bu56mI unsplash mobile - Cum să Înveți Cățelușul să Nu Mai Muște: Ghid Complet de Dresaj

Cum să înveți cățelușul să nu mai muște: Ti-am pregătit un ghid pentru a preveni mușcăturile și ronțăitul excesiv

Cățelușul tău este atât de adorabil, dar poate mușca destul de tare! Destul este destul, și a venit timpul să pui capăt acestui obicei de a mușca, dar cum faci asta? Din fericire, cățeii sunt incredibil de inteligenți și, cu câteva tehnici simple de dresaj și cu întărire pozitivă, vei reuși să spui adio obiceiului lor de a mușca. Ești gata să îți oprești cățelușul să muște prea tare în timpul jocului sau să îți distrugă papucii preferați? Citește ghidul nostru complet mai jos.

Lucruri pe care ar trebui să le știi

  • Ține cățelul ocupat cu jucării de mestecat pentru a-i satisface nevoia de a mușca.
  • Folosește cuvinte ca “Au!” sau “Nu” pentru a-l învăța că mușcatul este interzis.
  • Socializează-ți cățelul cu alți câini pentru a-i ajuta să învețe consecințele mușcăturilor în mod natural.

1. De ce mușcă cățelușii?

Curiozitatea, jucăria și instinctele naturale sunt motivele pentru care cățelul tău mușcă. Este complet normal să ronțăie și să muște pe măsură ce cresc. Aceștia experimentează lumea pentru prima dată și au acele obiecte ciudate în gură – cu siguranță vor să le testeze! Cățelul tău nu încearcă să fie neascultător, ci doar explorează.

  • Cățeii trec, în general, prin perioada de ronțăire aproximativ 6 luni.
  • Dacă un cățel continuă să muște după această perioadă, poate fi din cauza plictiselii sau anxietății.
  • Inhibiția mușcăturii este capacitatea unui câine de a controla forța mușcăturii, iar învățarea acestei abilități importante în timpul copilăriei îi poate ajuta să se comporte exemplar pe măsură ce cresc.

2. Fii vocal cu comenzile de descurajare

Un “Au!” puternic sau un țipăt înalt poate opri cățelul să te muște. Dacă cățelul tău începe să te ciupească, strigă sau dă-i o comandă fermă. Cel mai probabil, acesta va îngheța sau se va retrage speriat, iar aceasta este reacția perfectă. Repetă aceeași comandă puternică în același ton dezaprobator ori de câte ori te mușcă, astfel încât câinele tău să asocieze comportamentul său cu respingerea ta.

  • Folosește cuvinte precum “nu”, “au” sau “stop”.
  • Evită să îți fluturi mâinile sau să strigi entuziast dacă un cățel mușcă în timpul jocului, deoarece ar putea interpreta asta ca o recompensă pentru mușcătură. În schimb, lasă-ți mâna să atârne moale și spune “nu” sau țipă de durere. Relansează joaca doar după ce cățelul a eliberat sau s-a retras.

3. Folosește un descurajant pentru gust

Gusturile neplăcute pot împiedica cățelul să te muște pe tine și lucrurile tale. Înainte de a începe să te joci cu cățelul, pulverizează un descurajant pe mâini, picioare și/sau haine, concentrându-te pe zonele pe care cățelul le mușcă cel mai des. Mirosul puternic ar putea fi suficient pentru a îl împiedica. Dacă nu, gustul acru cu siguranță îl va face să se întrebe dacă să mai muște sau nu.

  • Permite cățelului să investigheze zonele în care ai aplicat descurajantul. Când se retrage de la acestea, fă-i complimente.
  • Spray-ul anti-mușcături este o alegere populară între medicii veterinari și proprietarii de câini datorită ingredientelor sale non-toxice.
  • Descurajantele pentru gust nu funcționează pentru fiecare câine, așa că supraveghează-ți cățelul atent când folosești pentru prima dată unul, pentru a te asigura că nu este atras de mirosul sau gustul ciudat.

4. Redirecționează-le atenția cu jucării

Jucăriile înghețate pentru mestecat și cele din cauciuc satisfac nevoia cățelului de a mușca. Cățeii ronțăie precum bebelușii, și adesea mușcă din curiozitate. Schimbând șoseta, pantoful sau mâna cu o jucărie special concepută pentru mestecat, le spui ușor, “Hei! Nu mușca asta. Mușcă asta.”.

  • Pune o jucărie din cauciuc în congelator și oferă-o cățelului după câteva ore pentru a-i calma durerea de dinți și gingii.
  • Încearcă să umpli jucăriile de mestecat precum Kong cu gustări, astfel cățelul tău este recompensat pentru comportamentul său bun de ronțăit.
  • Supraveghează-ți prietenul blănos în timp ce se joacă cu jucăriile de mestecat pentru a nu înghiți accidental o parte din jucărie.
  • Consultă-ți medicul veterinar pentru a afla ce jucării sunt cele mai sigure pentru rasa cățelului tău.

5. Joacă-te cu ei în mod constant

Un joc de tras cu sfoara sau aruncatul unei mingi poate obosi cățelul. Cățeii tind să muște și să ciupească când sunt plictisiți și vor să se joace. În loc să te joci agresiv sau să folosești mâinile tale, ia o sfoară sau o minge. Fă mișcări ușoare și evită să îți fluturi brațele. Astfel, cățelul tău va fi concentrat doar pe mușcatul jucăriei.

  • Jocurile clasice precum trasul cu sfoara îi permit cățelului să muște și să tragă fără să facă vreun rău.
  • Încearcă să îi epuizezi pe căței. Cu cât au mai multă stimulare fizică și mentală, cu atât vor fi mai obosiți și mai puțin probabil să muște!

6. Îi faci cunoștință cu alți căței

Socializarea îi învață în mod natural pe căței consecințele mușcăturilor. Când se joacă împreună, cățeii își dau mulți “pumni” și alergături, iar odată cu acestea vin și mușcăturile. Atunci când un cățel mușcă accidental altul prea tare, cel mușcat va țipa de durere, determinând cățelul care a mușcat să se retragă. Permițându-i cățelului să se joace cu alți câini, îl ajută să învețe inhibiția mușcăturii, deoarece nu își doresc să provoace durere partenerului lor de joacă (sau chiar ție).

  • Ia-ți cățelul cu tine în casele prietenilor pentru a le cunoaște animalele de companie.
  • Du-ți cățelul în parc pentru a-și face noi prieteni blănoși.
  • Participă la o clasă de dresaj canin cu cățelul tău pentru a învăța noi tehnici de antrenament și pentru a intra în contact cu alți câini.
  • Lasă-ți cățelul la o grădiniță canină în timpul zilei pentru a socializa.

7. Oferă-le un timp de pauză

Ignorarea cățelului tău îl ajută să înțeleagă comportamentul inadecvat. Cățelul tău adoră atenția ta, iar retragerea acesteia (chiar și pentru scurt timp) îl poate încuraja să nu mai facă niciodată ceva neadecvat! Atunci când începe să muște, spune ceva de genul “Stop!” sau “Ești rău!” și întoarce-te sau pleacă pentru cel puțin 30 de secunde. Continuă să faci asta când mușcă și în curând va asocia comportamentul său cu acțiunile tale.

  • Asigură-te că aplici pauza imediat după comportamentul de mușcare și nu câteva minute sau ore mai târziu. În caz contrar, cățelul tău ar putea să nu știe ce face greșit.

8. Recompensează comportamentul bun

Comenzile verbale precum “Da!” și “Bravo!” îl reasigură pe cățelul tău. Întotdeauna laudă-l dacă face ceva corect. Ori de câte ori urmează o comandă sau încetează să muște, mângâie-l și vorbește cu el într-un ton vesel. Nu numai că îl va face fericit, dar îl și informează că face ceva ce îți place.

  • Dacă cățelul tău se comportă extraordinar, recompensează-l cu o gustare specială. Este o modalitate excelentă de a-l ajuta să asocieze comportamentul bun cu ceva pozitiv.

9. Fii consecvent cu recompensele și descurajările tale

Stabilitatea în tehnicile de dresaj poate ajuta câinele tău să învețe mai repede. Nu te lăsa amăgit de dimensiunea mică a cățelului tău – au o minte destul de mare! Folosește aceleași comenzi și cuvinte de descurajare în timpul dresajului, astfel încât cățelul tău să asocieze fiecare cuvânt cu o recompensă sau un comportament specific. Cu cât ești mai consecvent, cu atât este mai probabil ca cățelul tău să înțeleagă diferența dintre “bun” și “rău”.

  • Vorbește cu ceilalți membri ai casei tale despre modul în care îți dresezi cățelul și cere-le să aprobe și să dezaprobe aceleași comportamente.

Acestea sunt câteva dintre metodele eficiente pentru a învăța un cățeluș să-și controleze mușcăturile și să evite mușcatul excesiv. Amintește-ți, răbdarea și consecvența sunt esențiale în orice antrenament. Distrează-te și îndrumă-ți cățelul către comportamentele dorite!

Caini Sfaturi pentru dresajul câinilor Viață cu câini

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum sa faci baie unui caine – 8 sfaturi care iti vor veni in ajutor
Articolul următor
Descoperă hrana premium pentru câini – o alegere sănătoasă și delicioasă pentru prietenul tău canin
Discută cu noi!