Câinii pot mânca ceapă?
Ceapa, eșalota și arpagicul sunt produse de bază în mâncărurile savuroase din toată țara. Indiferent dacă preferați ceapa prăjită, crudă sau caramelizată, acestea pot aduce o gamă largă de arome în bucatarie. Exceptand faptul ca-ti dau lacrimile în timp ce o toci, ceapa este o legumă sigură de consumat pentru majoritatea oamenilor. Din păcate, nu putem spune același lucru si despre câinii noștri.
Toți membrii familiei de legume rădăcinoase Allium, care include ceapa, prazul, arpagicul, eșalota și usturoiul sunt toxici pentru câini. Da, chiar și usturoiul, o bază comună în cămară din bucătăriile romanesti, este considerat a fi toxic pentru câini. Acest lucru este alarmant, având în vedere că usturoiul, este uneori folosit în tratamentele „naturale” pentru purici fără prescripție medicală. Usturoiul este de fapt cel mai cel mai toxic membru al familiei Allium.
De ce este ceapa toxică pentru câini?
Toate plantele din familia Allium, inclusiv ceapa, conțin un compus chimic numit disulfură de N-propil și acest compus este ceea ce face aceste legume toxice pentru câini. Are un impact specific asupra globulelor roșii ale câinelui tău.
Daunele provocate de disulfura de N-propil sunt de fapt duble. În primul rând, se atașează la moleculele de oxigen din sistemul circulator al câinelui tău, împiedicând astfel capacitatea globulelor roșii ale câinelui tău de a lega oxigenul pentru transport. Al doilea lucru pe care îl face această moleculă este să păcălească sistemul imunitar al câinelui tău să creadă că propriile lor celule roșii din sânge sunt invadatori străini. Sistemul imunitar, încercând doar să facă ceea ce a fost intenționat să facă, începe să distrugă globulele roșii ale câinelui tău folosind un proces numit hemoliză. Aceasta, la rândul său, provoacă un tip de anemie numită anemie hemolitică.
Ce părți din ceapa sunt toxice pentru câini?
Toate părțile unei cepe conțin compusul N-propil disulfură, astfel încât ceapa întreagă este toxică pentru câini. Pudra de ceapă este deosebit de nefastă, deoarece este folosită foarte mult în diverse rețete, mâncăruri preparate și chiar în bulionul comercial și este în esență concentrat de ceapă.
Ce cantitate de ceapă este toxică pentru câini?
În mod surprinzător, câinele tău nu are nevoie să consume o cantitate exorbitantă de ceapă pentru a ajunge la niveluri toxice. A mânca chiar și doar jumătate din greutatea lor corporală în ceapă poate fi toxic. Acest lucru este mai ales problematic dacă câinele tău se întâmplă să fie din rasa de caini mini toy sau „Teacup”, fiind deosebit de mic ca dimensiune.
Câinele tău nici nu trebuie macar să mănânce o cantitate toxică la o singură masă. Disulfura de N-propil se poate acumula în sistemul câinelui tău în timp, așa că o ceapă aici și niște usturoi mai incolo si asa se pot acumula cu adevărat.
Tabelul de mai jos acționează ca un indicator util pentru cât de multă ceapă ar putea deveni toxica pentru câinele dvs. Acesta este, totuși, doar un ghid și, chiar dacă câinele tău consumă mai puțin decât atât, există posibilitatea ca acesta să sufere în continuare de efectele ingerării cepei. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine este să vă consultați cu medicul veterinar.
Greutatea câinelui | Cantitatea de ceapă care provoacă toxicitate |
9 kg | 40 g |
20 kg | 100 g |
22 kg | 220 g |
Simptomele toxicității cepei
Dacă câinele tău intră în ceapă (sau în orice altă legumă Allium) și devine anemic din cauza efectelor sale, vei începe să vezi semne relevante acestei afecțiuni.
Semnele clinice ale toxicității cepei pot include oricare dintre următoarele:
- letargie
- slăbiciune
- scăderea apetitului
- gingii palide
- leșin
- mers necoordonat
- urină cu tentă roșie
- vărsături
- ritm cardiac rapid
- gâfâit
Dacă observați oricare dintre aceste semne, duceți imediat câinele la un veterinar!
Desigur, ceapa poate provoca și o varietate de semne gastrointestinale. Acestea pot include vărsături, diaree și dureri abdominale.
Dacă câinele dvs. intră în ceapă sau în orice alt membru al familiei Allium, este posibil să vedeți simptome imediat. Din păcate, simptomele mai severe care indică anemie pot să nu apară timp de câteva zile.
Se pare că există unele rase de câini care sunt mai sensibile la simptomele anemiei decât altele. Există, de asemenea, unele cercetări care arată că anumite rase cu o afecțiune ereditară specifică pot fi mai sensibile la anemie și, prin urmare, la toxicitatea cepei. Mai multe rase predispuse la această afecțiune ereditară sunt de origine japoneză, inclusiv Akita, Shiba Inu și Chin Japonez.
Ce să faci dacă câinele tău a mâncat ceapă?
Dacă bănuiți că câinele dvs. a mâncat ceapă, încercați mai întâi să determinați cantitatea consumată. Dacă credeți că se încadrează în jurul sau peste cantitățile indicate în tabelul de mai sus sau nu sunteți sigur de cantitate, trebuie să sunați imediat medicul veterinar.
Tratamentul toxicității cepei la câini
La sosirea la veterinar și în funcție de momentul în care câinele dvs. a mâncat ceapa, medicul veterinar vă poate oferi un medicament pentru a induce vărsăturile. Odată ce câinele dvs. a vărsat toată ceapa din stomac, medicul veterinar îi va da un medicament pentru a-i stopa vărsăturile și apoi niște cărbune activat pentru a lega și a neutraliza orice materie de ceapă rămasă în tractul gastrointestinal al câinelui.
De asemenea, vor efectua analize de sânge pentru a verifica numărul de globule roșii ale câinelui dvs., precum și funcția organelor. În funcție de severitatea anemiei câinelui tău, acesta poate necesita spitalizare, terapie cu fluide printr-un cateter intravenos și, dacă este suficient de gravă, o transfuzie de sânge.
Anemia pe care o provoacă toxicitatea cepei se poate dovedi fatală la câini dacă nu este tratată rapid, așa că solicitați tratament medical veterinar la primul semn de boală.
Alternative sigure pentru legume
Nu toate legumele sunt toxice pentru caini. Există o mulțime de alternative sănătoase la ceapă și alte legume rădăcinoase de Allium. Fasolea verde, morcovii și castraveții sunt doar câteva exemple de legume sigure pe care cel mai bun prieten să le poată gusta. Desigur, ca și în cazul oricărui aliment nou, vorbește cu medicul veterinar înainte de a-ti împărți farfuria cu cățelul tău.
Lasă un comentariu