LIVRARE GRATUITA LA COMENZILE PESTE 250LEI!

Coș de cumpărături
0,00 lei

Bichon Havanez – Caini Aristocrati

bichon havanez

Cainii Bichon Havanez sunt originari din Cuba, fiind urmasii rasei Bichon Tenerife. Bichonii Havanezi sunt caini activi, iubitori si foarte inteligenti.

Bichon Havanez este rasa de caini descendenta din rasa disparuta Bichon Tenerife. Havanezul este un obisnuit al vietii bune, de secole acesti caini rasfatati au fost intalniti la familiile instarite.

Nu este nici o indoiala in ceea ce priveste faptul ca le lipseste marimea, dar completeaza in personalitate. Este cainele national al Cubei si poarta numele capitalei acestei tari, Havana. Este un caine foarte activ, iubitor, inteligent si afectuos. Avantajul pe care il are bichonul havanez fata de alti caini din familia lui este acela ca nu miroase urat si nu musca.

Bichon Havanez – Caracteristici Fizice

Bichonul havanez este un caine de talie mica cu capul proportional cu corpul, trapezoidal, craniul lat si plat, bot subtire si fruntea un pic ridicata.

Are ochii migdalati, mari si de culoare inchisa. Urechile sunt ascutite, nu foarte lungi, lasate si acoperite de un par lung si bogat. Coada este ridicata, purtata in forma de covrig, acoperita cu par lung, matasos. Cat despre blana, are un par lung, matasos, neted, des si se prezinta in smocuri care tind sa se uneasca la extremitati. Poate fi crem deschis sau inchis, gri sau alb cu pete din aceste culori, culorile havanei, rar un bichon havanez va fi alb curat.

Bichon Havanez – Personalitate

Este un caine inteligent, vioi, vesel si jucaus, bland, sensibil si sociabil. Foarte atasat, ascultator si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii daca nu il necajesc, caz in care devine retras pentru un timp. Se intelege bine si cu alti caini sau alte animale din casa. Este uneori galagios.

pui bichon havanez alearga

Bichon Havanez – Ingrijire si Cosmetica

Blana acestui caine are nevoie de periaj de 2-3 ori pe saptamana pentru a indeparta firele de par moarte si pentru a nu se incalci. Blana de la picioare trebuie tunsa pentru a nu se forma franjuri care sa-i ingreuneze miscarile. Nu naparleste, dar trebuie indepartat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi.

Conditii de viata

Este un caine cu un nivel mediu de activitate. Se adapteaza la conditiile de viata oferite si la stilul stapanului. Se simte bine intr-un apartament langa o familie iubitoare si care are timp pentru a avea grija zilnica de caine. Ii plac plimbarile scurte si dese in aer liber, recomandate a fi facute zilnic (cu 3 plimbari pe zi va fi fericit). Are nevoie de socializare si dresaj.

Sanatatea

Havanezul este o rasa sanatoasa in ansamblu, cu relativ putine probleme grave de sanatate.

Anomalii oculare

Bolile care se intalnesc, in primul rand cataracta, dar de asemenea cazuri rare de colobom al nervului optic, atrofia retinei, displazia retiniana si luxatia, subluxatia lentilei.
Diagnostic: havanezul trebuie sa primeasca pana la varsta de 7 ani, in fiecare an, un control la ochi.

Surditate Congenitala

Surditatea congenitala la caini poate fi achizitionata sau mostenita. Factori externi care pot provoaca aceasta boala sunt: infectii intrauterine, medicamente ototoxice cum ar fi gentamicina, tulburari hepatice sau alte expuneri toxice, inainte sau imediat dupa nastere. Surditatea mostenita poate fi cauzata de un defect genetic. In cadrul rasei Bichon Havanez au existat rapoarte de surditate unilaterala si mai putin frecvent de surditate bilaterala.
Diagnostic: verificarea periodica a urechilor si toaleta regulata.

Luxuatia rotulei

Poate sa apara de la varsta de 1 an. Rotula poate sari din loc fie intr-o pozitie mediala sau laterala.

Cardiace

Poate sa apara de la varsta de 1 an avand ca definitie deformarea inimii sau a vaselor mari de sange.

Displazia de sold

Acest lucru este datorat dezvoltarii defectuase sau anormale la nivelul soldului si este o boala genetica care cauzează laxitatea de sold in comun, care la randul ei, poate duce la diferite grade de artrita numita, de asemenea, boala degeneratica a articulatiilor, artroza, osteoartroza. Poate sa fie identificata de la varsta de 2 ani prin radiografii.

bichon havanez adult

Dresaj

Bichonii Havanezi sunt caini sensibili la intonatia vocii, care doresc constant sa-si multumeasca stapanii si pricep cu usurinta ce li se cere. De aceea, dresajul nu ridica probleme. Trebuie invatati de mici cat si cand sa latre. Bichonii havanezi sunt adesea folositi pentru spectacolele de circ.

Istoricul rasei Bichon Havanez

La inceputul secolului XVI colonistii au adus caini in Cuba, cel mai probabil “cainele de Tenerife”, stramos comun pentru intreaga familie Bichon. Acesti caini mici au gasit curand drumul spre casele aristocratilor spanioli si s-au dezvoltat fara prea multa influenta din exterior.

Ei au reusit sa se adapteze la climatul tropical al insulei. Bichonul Havanez din ziua de astazi este un caine care tolereaza caldura datorita blanii sale unice. Odată numit ”cainele de matase havanez”, sau “pudelul de matase spaniol”, blana sa este ca o matase bruta, abundenta, dar extrem de usoara si moale izoland impotriva caldurii tropicale. In tara lui natala, blanita nu a fost niciodată tunsa, iar parul nu a fost niciodata legat intr-un mot deoarece cubanezii credeau ca ii protejează ochii de soarele puternic.

Prin secolul XVIII aristocratia Europei a constatat orasul Havana ca fiind un loc perfect pentru vacante, cu operele, teatrele si palatele si cazinourile sale. La intoarcerea lor spre Europa, au adus cu ei cainele mic de Havana, care a fost favorizat la curtile Spaniei, Frantei si Angliei. Atat in Spania cat si la curtea lui Ludovic al XVI-lea, au fost tunsi in modul pudelilor fiind admirati pentru dimensiunea lor. Pe de alta parte englezii i-au lasat blana în mod natural, numindu-i cubanezii albi desi au fost frecvent intalniti si in alte culori.

Bichon Havanez – noul trend in materie de caini din Europa

Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, ei au fost pur si simplu la moda in Europa. Regina Victoria detinea doi bichoni havanezi, Charles Dickens a avut un bichon. Si asa au fost prezenti la primele concursuri de caini din Europa unde rasa a inceput sa fie bine stabilita. Intre timp în Cuba vremurile s-au schimbat. Aristocratia baronilor de zahar a fost pe cale de disparitie, iar o noua clasa, burghezia, a fost in curs de dezvoltare. Micul caine de Havana, adaptabil ca intotdeauna s-a dovedit un caine extraordinar familiei, jucaus, un caine de turma pentru pasarile de curte. Aceasta pozitie a detinut-o acolo pentru ultimii 150 de ani. Odata cu aparitia revolutiei cubaneze, clasa de aristocrati detinatori de bichoni havanezi a fost prima care a fugit.

Cativa caini bichoni havanezi au reusit sa ajunga in S.U.A, iar pana la sfarsitul anilor ’70 rasa a fost refacuta. Toti Havanezii din ziua de azi provin din cei 11 mici imigranti care au fost salvati de aripa “Cortinei de Fier” si revolutiile din Cuba.

Remarcabil, de-a lungul timpului cainle bichon Havanez a ramas practic neschimbat conform picturilor din secolul XVIII. Ei inca sunt considerati caini rari, dar popularitatea lor este in crestere.

Standardele Rasei Bichon Havanez

  • Origine: Cuba
  • Inaltime Mascul: 25 – 31 cm, Femela: 20 – 26cm
  • Durata de viata: 13 – 15 ani
  • Greutate Mascul: 4 – 6 kg, Femela: 3 – 5 kg
  • Culoare: crem deschis sau inchis, gri sau alb cu pete din aceste culori, culoare havanei, rar alb curat

bichon havanez

Cititi si 10 rase de pisici care au cele mai bune personalitati

Va recomandam urmatoarea hrana pentru bichoni havanezi o hrana super premium speciala pentru un caine aristocrat!

Rase de caini Rase De Caini Mici
Articolul precedent
Cum SA NU Intampini Un Caine !
Articolul următor
Cele Mai Periculoase Mancaruri Pentru Caini